Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Devčić: Gospa nas poziva na izvor žive vode

Rijeka (IKA)

U povodu obilježavanja 28. svjetskog dana bolesnika i blagdana Gospe Lurdske riječki nadbiskup Ivan Devčić predvodio je u utorak 11. veljače u kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske u Rijeci svečano euharistijsko slavlje za bolesnike, starije, nemoćne, medicinsko osoblje, zdravstvene ustanove, škole i sve vjernike.

U zajedništvu sa svećenicima Riječke nadbiskupije pod misom je bolesnicima podijelio sakrament bolesničkog pomazanja. Okupljene je na početku pozdravio župnik fra Eugen Pavlek potaknuvši vjernike na molitvu za milost cjelokupnog zdravlja, ne samo osoba, nego i društva. Zahvalio je Organizacijskom odboru programa Svjetskoga dana bolesnika s predsjednicom dr. Asjom Valković Mikom.

U propovijedi nadbiskup je podsjetio na tri poruke koje je Gospa uputila mladoj Bernardici u Lurdu. U kontekstu današnjeg vremena, one su i dalje aktualne i upućene su i nama. Prva poruka je poziv grešnicima na obraćenje. Bez obraćenja nema spasenja, a obraćenja nema bez priznanja grijeha i pokajanja, rekao je mons. Devčić. Druga poruka jest poziv na molitvu, osobito molitvu krunice koja je sažetak Evanđelja.  Promišljajući i moleći krunicu, razmišljamo o onome što je Gospodin za nas učinio. Prihvatimo i s velikom ljubavlju molimo svetu krunicu, pozvao je riječki nadbiskup.

Kao treću poruku Gospa nas je preko Bernardice pozvala na izvor žive vode – obraćenje. Mladoj Bernardici rekla je da se napije s izvora koji joj je otkrila. Slika je to suvremenog čovjeka u poteškoćama koji ljudskim  silama pokušava pronaći smisao i rješenje za svoje problem, ali bez uspjeha. Gospa je Bernardici pomogla pronaći izvor, a to isto čini i danas. Dopustimo joj da nam pokaže izvor žive vode, a koji je sam Gospodin Isus Krist. Po uzoru kako je to činila Bernardica, slušajmo što nam Gospa poručuje i otkrit ćemo izvor života, poručio je nadbiskup Devčić.

U povodu Svjetskog dana bolesnika u srijedu 12. veljače  slavit će se misa u Domu za starije i nemoćne osobe Kantrida, a 13. veljače u kapeli  Psihijatrijske bolnice Lopača. Organizatori događaja su: Riječka nadbiskupija, Klinički bolnički centar Rijeka, Medicinski fakultet Rijeka, Dom zdravlja PGŽ, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ i Medicinska škola u Rijeci. Pokrovitelji događaja su Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka.