Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Devčić: Iskra može zapaliti vatru, a vatra može postati oganj Kristove prisutnosti i snage za svakog čovjeka

Rijeka (IKA)

Svečano i raspjevano u kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske na riječkoj Žabici dočekano je u nedjelju 15. prosinca Betlehemsko svjetlo.

Iz Beča u Rijeku donijeli su ga članovi Zdruga katoličkih skauta Riječke nadbiskupije i zajedno s predstavnicima Saveza izviđača Hrvatske unijeli u crkvu i predali riječkom nadbiskupu Ivanu Devčiću.

Nadbiskup je s radošću primio Betlehemsko svjetlo i podsjetio na tekst iz Ivanova evanđelja koje govori o Isusu kao iščekivanom svjetlu koje je došlo prosvijetliti čovječanstvo. To svjetlo došlo je među ljude da bude u srcima i životima svih onih koji žele Svjetlo, vjeruju u Svjetlo i i šire Svjetlo, kazao je mons. Devčić. To je Svjetlo istinito i upozorava nas na lažna svjetla koja svijetle, ali ne daju život – život u smislenosti i punini.

“Ovdje smo sabrani jer želimo biti svjetlo u današnjem svijetu. Krist nas šalje da nosimo toplinu Svjetla u sve narode, krajeve i obitelji svijeta. On želi svijetliti u brakovima i obiteljima, djeci i mladima, u našoj Crkvi, u našim starima i nemoćnima, u svima odbačenima, usamljenima i nesretnima.”

Ovo Svjetlo oslobađa zarobljene, iscjeljuje bolesne, diže pale i uskrisuje mrtve. Ovom službom svjetla uzdižemo Gospodinu naše molitve i čežnje da svjetlo koje je u nama po sakramentima, po riječi Božjoj i tolikim dobrim djelima, od danas još žarče sja u prilikama i mjestima u kojima živimo i radimo, kazao je riječki nadbiskup.

Velika svijeća koju smo upravo zapalili simbol je Kristova uskrsnuća koje je pravo svjetlo srdaca. Kada bismo bili u potpunom mraku, ovaj plamen vidio bi se nadaleko: u crkvi u kojoj su svjetla ugašena, u tami noći, ovo maleno svjetlo koje nazivamo ‘vječnim’, tik do svetohraništa osvjetljavalo bi cijeli prostor crkve, poručio je mons. Devčić.

“Iskra može zapaliti vatru, a vatra može postati oganj Kristove prisutnosti i snage za svakog čovjeka. Današnji čovjek želi činiti velike stvari i postići velika dostignuća. Ipak, sve počinje od maloga svjetla. Ako si vjeran u malome, bit ćeš i u velikim stvarima.

Isus nam poručuje da ako imamo vjere koliko je gorušičino zrno, premještat ćemo planine. Rekao nam je i da je On svjetlo svijeta i tko vjeruje u njega, ne hoda u tami. Neka nam On svima bude svjetlo”, poručio je riječki nadbiskup.

Tradicionalno, u povodu dočeka Betlehemskog svjetla Nadbiskupijska škola za crkvenu glazbu organizirala je susret dječjih župnih zborova. Mališani su pjesmom razveselili sve okupljene u kapucinskoj crkvi, a osobito nadbiskupa Devčića kojemu su tom prigodom čestitali 19. obljetnicu biskupskog ređenja i skorašnji imendan.

Nastupili su: Dječji zbor “Ljiljani”, Dječji zbor župe Gospe Lurdske iz Rijeke, Dječji župni zbor sv. Jelene –  Dramalj, Dječji župni zbor sv. Bartola – Cernik, Dječji zbor “Anđeli“ župe sv. Ivana Krstitelja – Škurinje, Dječji zbor “Mališani sv. Katarine“ župa sv. Katarine – Lokve, Dječji zbor župe sv. Romualda i Svih svetih – Kozala, Dječji župni zbor sv. Franje A. – Pehlin, Dječji župni zbor Presvetoga Srca Isusova – Zamet, Dječji župni zbor sv. Ivana Krstitelja – Delnice, Školski zbor Katoličke osnovne škole  “Josip Pavlešić”, Dječji zbor “Sv. Mala Terezija“, župe sv. Filipa i Jakova ap. – Novi Vinodolski, Dječja folklorna skupina “Zvir“, župa sv. Mihovila ark. – Jelenje, Dječji župni zbor sv. Ivana Nepomuka – Vrbovsko i Ujedinjeni zbor “Omnia Deo“ (N. Vinodolski, Dramalj, Cernik, Vrbovsko).

Ključne riječi:
Betlehemsko svjetlo Devčić rijeka