Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Devčić na Božić predvodio svečano euharistijsko slavlje u katedrali sv. Vida

Rijeka (IKA)

Riječki nadbiskup Ivan Devčić predvodio je u petak 25. prosinca u katedrali sv. Vida u Rijeci svečano euharistijsko slavlje u povodu proslave svetkovine Rođenja Gospodnjega. Vidjeti te liječnike i medicinsko osoblje s koliko ljubavi se sagibaju nad bolesnicima i liječe ih iako znaju da se i sami mogu zaraziti, to je slika Isusa Krista. To je slika Isusove prisutnosti među nama, poručio je mons. dr. Devčić.

U propovijedi nadahnutoj pročitanim svetopisamskim tekstovima (Iz 52, 7-10; Ps 98, 1-6; Heb 1, 1-6; Iv 1, 1-18) poručio je da nas Bog nikada ne napušta i ukoliko se čovjek udalji od Gospodina, On ga čeka da mu se vrati poput roditelja koji čeka svoje dijete. Isus je svjedočanstvo Božje stvaralačke ruke, ljubavi, mudrosti i snage. Darujući nam svoga Sina koji je postao jedan od nas, Bog je pokazao koliko nas voli.

Govoreći u kontekstu današnjeg vremena pandemije koronavirusa, riječki nadbiskup potaknuo je vjernike na molitvu za medicinsko osoblje. Vidjeti te liječnike i medicinsko osoblje s koliko ljubavi se sagibaju nad bolesnicima i liječe ih iako znaju da se i sami mogu zaraziti, to je slika Isusa Krista. To je slika Isusove prisutnosti među nama, poručio je mons. dr. Devčić.

Krist je prisutan u našim slabostima i njegova nas prisutnost spašava. Neka nam Božja ljubav bude poticaj i izazov da više ljubimo jedni druge. Isus je cijeli život bio proganjan, a ako je bio prihvaćen, to je bilo tek od manjeg broja ljudi. No, on je govorio tom ‘malom stadu’, rekao je propovjednik podsjećajući na Isusove riječi učenicima: »Ne boj se, stado malo: svidjelo se Ocu vašemu dati vam Kraljevstvo.” Na tom tragu riječki nadbiskup istaknuo je da nas Bog poziva da ljubimo slabe i opraštamo onima koji su nas povrijedili. Nikada “oko za oko, zub za zub”. To je bilo neko staro vrijeme, vrijeme prije Isusa. Okrenimo drugi obraz ako treba i pružimo mir jedni drugima. To je kršćanstvo. To je Evanđelje, istaknuo je mons. dr. Devčić.

Zaključujući propovijed potaknuo je vjernike na molitvu za Božju prisutnost u našim životima. “Ako je Bog s nama, tko će protiv nas” – rekao je propovjednik citirajući riječi iz Poslanice Rimljanima. U Njega vjerujmo i živimo kako je Isus živio. On je došao da služi, a ne da bude služen. Rođenje Bogočovjeka, uz križ kojega je za nas podnio, najveći je izraz Božje ljubavi prema nama, zaključio je mons. dr. Devčić.

Na kraju mise riječki nadbiskup čestitao je svim vjernicima i ljudima dobre volje Božić.