Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Devčić primio nagradu za životno djelo Grada Rijeke

Rijeka (IKA)

Riječki nadbiskup Ivan Devčić primio je nagradu za životno djelo Grada Rijeke. Javna priznanja dodijeljena su na svečanoj akademiji u povodu proslave svetkovine sv. Vida, zaštitnika Riječke nadbiskupije i Grada Rijeke, u ponedjeljak 14. lipnja, objavljeno je na službenim stranicama Grada.

Nagrade za životno djelo, Godišnje nagrade Grada Rijeke i Zlatne plakete „Grb Grada Rijeke“ uručili su riječki gradonačelnik Marko Filipović, bivši gradonačelnik Vojko Obersnel te dosadašnji predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat.

Gradonačelnik Filipović uputio je čestitke svim dobitnicima gradskih priznanja. „Svojim radom i znanjem, svojim sposobnostima, vrijednostima i izvrsnošću, to su ljudi koji, svakoga dana, Rijeku guraju naprijed i čine je boljim i drugačijim gradom. Ponosni smo što imamo takve ljude“, kazao je gradonačelnik Filipović.

S obzirom na životna postignuća te doprinos u dugogodišnjem radu i promicanju ugleda i interesa Grada, ove su godine iznimno dodijeljene dvije nagrade za životno djelo – sportskom novinaru Orlandu Rivettiju, preminulom protekle godine, za izniman dugogodišnji doprinos razvoju sporta, novinarstva i humanitarnog djelovanja te promociju Grada Rijeke te riječkom nadbiskupu mons. dr. sc. Ivanu Devčiću za otvoreni dijalog s društvom, prosvjetom i znanošću, pastoralom, socijalom i ekumenizmom, kojim je zadužio Rijeku trajnim darom.

U obrazloženju nagrade nadbiskupu Ivanu Devčiću piše da je pregršt razloga za podnošenje prijedloga za dodjelu Nagrade Grada Rijeke za životno djelo, „ali prvenstveni je razlog njegova čovječnost, nenametljivost i potpuna odanost prenošenju poruke o Iskonu, Jedinstvu i Smislu svih stvari“.

„Otvoren je za dijalog i s onima koji drugačije misle i vjeruju jer smatra da samo tako Crkva može do kraja ostvariti svoje poslanje, podupire i aktivno sudjeluje u gradskim ekumenskim i međureligijskim programima i manifestacijama. Jasna je i otvorena njegova suradnja s županijskim, gradskim i općinskim vlastima, sveučilišnom zajednicom, svijetom kulture, gospodarstva i ostalim bitnim čimbenicima društvenog života grada Rijeke i primorsko-goranskoga kraja, a ta suradnja i otvorenost najbolje je potvrđena organizacijom i domaćinstvom posjeta pape Ivana Pavla II u Rijeci u lipnju 2003. godine“, dodaje se u obrazloženju.

Zahvalu u ime svih ovogodišnjih dobitnika izrekao je nadbiskup Devčić.

„Rijeka, koju će neki sa strane okarakterizirati kao najsekulariziraniji grad u Hrvatskoj, odlikuje se svojom uključivošću i otvorenošću. To je grad u kojem se svakog građanina i građanku promatra prvenstveno kao čovjeka, a ostalo, kao što su nacionalnost, svjetonazor, religija, spol i rasa, dolazi iza toga. To ne znači da se spomenuta obilježja omalovažavaju, nego da ona nisu ono prvo po čemu se čovjeka vrednuje i u društvu prihvaća. Prvo je, naime, to da je netko čovjek, dionik ljudske naravi i pripadnik ljudskog roda. U tom smislu Rijeka je ‚luka različitosti‘ jer se one ne isključuju, nego međusobno nadopunjuju i obogaćuju“, rekao je.

Podsjetio je i na druge svece koji se u časte u Rijeci i koji upućuju na kršćanske korijene i stoljetnu tradiciju toga kraja. „Pluralnost u pučkoj pobožnosti može danas biti poticaj svim građanima, a posebno protagonistima društvenog i političkog života, na stvaranje budućnosti integrirajući svekolike razlike. Spomenuo sam različite izraze kulture koja se nadahnula kršćanstvom u školstvu, prijevodu Svetog pisma i u arhitekturi pa neka mi bude dopušteno ukazati i na važnost kulture za budućnost Rijeke. Ta kultura mora biti kultura prihvaćanja i kultura solidarnosti“, poručio je.

Nadbiskup je zahvalio onima koji su ga predložili za dobivanje nagrade te ostalim dobitnicima. „Svima nagrađenima i svima ovdje prisutnima želim da u skladu sa svojim mogućnostima na mjestima gdje živite i radite budete ‚stvaraoci osmoga dana‘, kako bi rekao ruski filozof Nikolaj Berdjajev, tj. nastavljači Božjeg stvaralačkog djela u svijetu. A to čovjek najbolje čini stvarajući kulturu, koja je povezana s kultom, tj. sa štovanjem Boga kroz kult, koji je autentičan samo ako prelazi u kultiviranje svijeta i međuljudskih odnosa“, poručio je mons. Devčić.

Među ostalim dobitnicima je i povjesničar i teolog dr. Marko Medved koji je Godišnju nagradu dobio za knjigu koja je „kapitalno izdanje o riječkim Augustincima kojim nadopunjuje identitet grada Rijeke“.

Prije dodjele nagrada, pozdravnu riječ uputili su gradonačelnik Filipović i riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić.

„Ovo priznanje riječkom nadbiskupu je ujedno i obaveza Riječnoj nadbiskupiji i meni kao njegovom nasljedniku da nastavimo sa svim dobrim koje je on činio“, rekao je mons. Uzinić.

Čestitavši novoizabranom gradonačelniku sa zamjenicima te novim gradskim vijećnicima, mons. Uzinić istaknuo je da je zanimljivo da Rijeka koja se često naziva crvenim gradom, kao opis političke slike u gradu, ima za svoga nebeskog zaštitnika sv. Vida, kršćanskog mučenika.

„To nosi određene poruke koje Rijeku više nego s crvenim gradom, povezuje s onim nazivima kojima Rijeka voli sebi tepati – gradom tolerancije i lukom različitosti. Jer biti s jedne strane crveni grad, a s druge strane slaviti kršćanskog mučenika pa i nadahnjivati se na njegovom primjeru pokazuje tu širinu Rijeke kao grada različitosti“, kazao je nadbiskup koadjutor.

Naglasio je da Rijeku kao grad tolerancije i različitosti sa sv. Vidom povezuje i činjenica da je on kršćanski mučenik i kao takav žrtva netolerancije, jer netko nije prihvaćao njegovu vjeru. Mons. Uzinić poručio je da je zato „za Rijeku i za Riječane, za Riječku nadbiskupiju, kroz svoju prošlost bio, a nadam se da će nastaviti biti i u budućnosti ne samo zagovornik, zaštitnik, nego i nadahnuće za svjedočenje viših vrijednosti, za trošenje života u brizi za druge da bi naš grad doista bio onakav kakvoga ga svi želimo, mjesto različitosti gdje svi imaju prostor dostojanstveno živjeti“.

Riječka nadbiskupija objavila je videočestitku za nadbiskupa Devčića. Tim putem Vojko Obersnel podsjetio je da su mons. Devčić i on u isto vrijeme, prije više od 21 godine, preuzeli službe nadbiskupa i gradonačelnika te tijekom tog vremena uspješno surađivali. „Prije svega mu je u sferi interesa čovjek i kako pomoći čovjeku i to je radio tijekom svih 20 godina“, rekao je.

Na nagradi je nadbiskupu čestitao i gradonačelnik Filipović. „To je ogromna čast, ali osim toga, moram reći da je to zaslužio svojim pastoralnim radom, ne samo u Rijeci nego i mnogo šire, u Riječkoj nadbiskupiji.“ Istaknuo je da je nadbiskup Devčić „čovjek otvoren za dijalog, čovjek širokih pogleda“, kazao je. Dodao je da je bila „čast i zadovoljstvo surađivati“ s njime.

Generalni vikar Riječke nadbiskupije Mons. Emil Svažić istaknuo je nadbiskupov doprinos na području pastoralnog djelovanja koji se posebno ogleda u tri područja: službi naviještanja, službi posvećivanja i službi upravljanja. Iz prvog područja izdvojio je brojne pastirske poruke i homilije koje je uputio vjernicima, zatim brojne knjige filozofskog i pastoralno-teološkog sadržaja te brojne pastoralne pohode župama.

Što se tiče službe posvećivanja, naglasio je da je nadbiskup Devčić zaredio 53 prezbitera, što je više od polovine sadašnjih članova nadbiskupijskog prezbiterija, te da je podijelio sakrament potvrde desecima tisuća mladih.

U trećem području nadbiskup je stvorio pretpostavke za što kvalitetniji rad na području svake pojedine župe, npr. odredbom da svaka župa mora pastoralno vijeće, davanjem većeg značaja nadbiskupijskom pastoralnom vijeću, uspostavom pastoralnih ureda i povjerenstava, izgradnjom desetak župnih crkvi i kapela te doprinošenjem djelovanju nadbiskupijskih ustanova poput hospicija i katoličke osnovne škole, rekao je mons. Svažić.

Ravnateljica Caritasa Riječke nadbiskupije s. Marija Faustina Kovačević naglasila je da mons. Devčić „mnogo učinio da bi ojačao karitativno djelovanje mjesne Crkve i tako omogućio da pomoć doprije do svakog čovjeka u potrebi“ o čemu najbolje svjedoči početak djelovanja pet karitativnih ustanova za siromahe i bolesnike. „Redovito je isticao da je jedna od osnovnih zadaća Crkve Caritas – ljubav pretočena u konkretna djela milosrđa, konkretna djela pomaganja najpotrebitijima što je i sam osobno svojim djelima potvrđivao“, rekla je s. Marija Faustina. Istaknula je da je nadbiskup Devčić „uvijek otvoren za suradnju i pomoć, jednostavan i ponizan svećenik, ali, prije svega, čovjek očinskog srca otvorenog za sve ljude“.