Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Eterović posjetio HKM Würzburg

Würzburg (IKA)

Apostolski nuncij u Saveznoj Republici Njemačkoj nadbiskup Nikola Eterović posjetio je 3. i 4. svibnja 2024. Hrvatsku katoličku misiju Würzburg gdje mu je domaćin bio župnik fra Ivan Penava, OFM Conv.

Mons. Eterović posjet je započeo u petak navečer obilaskom spomenika hrvatskim vojnicima iz Tridesetogodišnjeg rata (1618. – 1648.), koji su bili smješteni na području grada Würzburga. Ulica u kojoj se nalazi spomen-mural hrvatskim vojnicima još uvijek nosi ime Kroatengasse. U razgovoru sa župnikom Penavom nuncij je upoznao pastoralne aktivnosti u misiji i trenutne moralne i društvene izazove s kojima se susreću hrvatski katolički vjernici u Njemačkoj.

Drugog dana posjeta Würzburgu nadbiskup Eterović se susreo s generalnim konzulom Republike Hrvatske u Frankfurtu Vedranom Konjevodom. Uslijedio je susret s hrvatskim vjernicima u crkvi sv. Josipa u kojoj se redovito svake nedjelje u dvanaest sati slavi misa na hrvatskom jeziku. Tijekom mise koju je predslavio nadbiskup Eterović a suslavio fra Ivan, polaganjem nadbiskupovih ruku i mazanjem svetim uljem sakrament potvrde primilo je petnaest mladih vjernika.

U propovijedi je predslavitelj govorio o znakovima koji prate govor o Duhu Svetome, poput vode, vatre, ljubavi i govor u jezicima. Voda je znak čišćenja duše, a vatra je znak snage koja pokreće čovjekov duh. Govoreći o ljubavi koja je plod Duha Svetoga, nadbiskup je istaknuo da ona povezuje ljude različitih porijekla.

„Upravo kao što i jezik pomaže čovjeku da komunicira s drugima, tako nas i jezik povezuje međusobno u ljubavi. Koliko jezika poznaješ toliko više vrijediš – stara je narodna poslovica. Stoga, dragi krizmanici, nemojte zaboraviti svoj rodni jezik i jezik svojih roditelja. Poznavanje svakog novog jezika otvara vam nova vrata u društvu“, naglasio je nuncij Eterović.

Svim okupljenima se na kraju mise obratio župnik Penava. Zahvalio je ovogodišnjim krizmanicima za ustrajnost u pohađanju župne kateheze svake subote, iako su neki stizali iz mjesta koja su i više od stotinu kilometara udaljena od Würzburga, poput Aschaffenburga, Wertheima, Kitzingena i Bad Mergetheima. Župnik je zamolio roditelje da i dalje podržavaju svoju djecu u njihovom duhovnom rastu, unatoč mnogim liberalnim pritiscima u društvu koji razvodnjavaju pojam obitelji i braka.