Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Gallagher odlazi u Lavov i Kijev

Vatikan (IKA)

Tajnik za odnose s državama pri Državnom tajništvu Svete Stolice nadbiskup Paul Richard Gallagher u srijedu 18. svibnja odlazi u Lavov i Kijev. Svrha je njegova putovanja izraziti blizinu stanovništvu u Ukrajini, prenosi Vatican News.

Nadbiskup Gallagher pohodit će mjesta pogođena ratom kako bi očitovao blizinu pape Franje i Svete Stolice. U tweetu na računu Državnoga tajništva @Terza Loggia, najavljuje se nadbiskupovo putovanje u Ukrajinu, povodom 30. obljetnice diplomatskih odnosa s tom istočnoeuropskom zemljom. Riječ je o putovanju, kako piše u tweetu, kojim se želi potvrditi važnost dijaloga za ponovno uspostavljanje mira.

Nadbiskup će posjetiti Lavov i Kijiv. Tijekom boravka u Lavovu predviđeno je nekoliko događaja. U srijedu 18. svibnja susrest će se s grkokatoličkim nadbiskupom Lavova mons. Igorom Vozniakom te će posjetiti jedan prihvatni centar za izbjeglice. U četvrtak 19. svibnja razgovarat će s predsjednikom Lavovske pokrajine Maksymom Kozytskyyjem, a potom se susresti s Njegovim Blaženstvom Svjatoslavom Ševčukom, višim nadbiskupom Grkokatoličke Crkve u Ukrajini, te s predsjednikom Poljske biskupske konferencije nadbiskupom Stanisławom Gądeckim.

Nadbiskup Gallagher svoje je putovanje najavio u televizijskom intervjuu u okviru programa Talijanske radio televizije „Tg2 post“. Tijekom 20-minutnoga razgovora osvrnuo se na više tema, od rata u Ukrajini, do naoružanja te međunarodnih i ekumenskih posljedica sukoba. Pojasnio je, osim toga, da je to putovanje već bilo dogovoreno prije Uskrsa, ali je potom odgođeno iz zdravstvenih razloga.

Tajnik za odnose s državama više je puta istaknuo da Sveta Stolica podupire svaki pokušaj dijaloga za poticanje razumijevanja i traženja rješenja. Riječi imaju veliku težinu u diplomatskom djelovanju  posebno ako o njima ovise životi ljudi, istaknuo je te dodao da valja izbjeći opasnost od instrumentalizacije te ponovno uspostaviti otvorenost i iskrenost,  prenosi Vatican News.