Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Gallagher putuje u Libanon izraziti Papinu blizinu

Vatikan (IKA)

Tajnik Svete Stolice za odnose s državama nadbiskup mons. Paul Richard Gallagher posjetit će Libanon u razdoblju od 31. siječnja do 4. veljače, a predviđeni su susreti s vjerskim i političkim vođama, javlja Vatican News u petak 28. siječnja.

Osim aktualne ozbiljne društvene, gospodarske i političke krize u kojoj se nalazi Libanon, brojne obljetnice koje vežu Libanon sa Svetom Stolicom bit će razlozi posjeta nadbiskupa Gallaghera glavnom libanonskom gradu Bejrutu. Tim se putovanjem želi očitovati briga i blizina pape Franje s narodom i Crkvom u Libanonu u ovom trenutku velikih teškoća.

Inače, ove se godine obilježava 75 godina diplomatskih odnosa između Svete Stolice i Libanona, te 25. obljetnica pohoda svetoga Ivana Pavla II. toj zemlji, u prigodi potpisivanja, 10. svibnja 1997. godine, apostolske pobudnice „Nova nada za Libanon“, koja je rezultat sinode održane u Rimu 1995. godine. Osim toga, prije deset je godina, 2012. godine, tu zemlju posjetio papa Benedikt XXVI. I tom je prigodom u Bejrutu potpisana apostolska pobudnica, „Crkva na Bliskom istoku“ (Ecclesia in Medio Oriente), koja je uslijedila nakon Biskupske sinode za Bliski istok, održane 2010. godine.

Tijekom boravka u Bejrutu, nadbiskup Gallagher će se susresti s državnim vlastima, katoličkim i pravoslavnim patrijarsima i biskupima, muslimanskim i druzskim vjerskim vođama te predstavnicima svijeta kulture i politike. Osim toga, posjetit će neka značajna mjesta i zajednice te sudjelovati na otvorenju simpozija o Ivanu Pavlu II. i Libanonu, koji je organiziralo Sveučilište Duha Svetoga iz Kaslika, objavio je Vatican News u petak 28. siječnja.