Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Gallagher sastao se s predstavnicima vlasti u Republici Srbiji

Beograd (IKA)

Tajnik Svete Stolice za odnose s državama nadbiskup Paul Richard Gallagher susreo se u ponedjeljak 22. studenoga u Beogradu s predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i ministrom vanjskih poslova Nikolom Selakovićem.

Predsjednik Vučić je, kako se navodi u priopćenju njegova Ureda, rekao da su odnosi Srbije i Svete Stolice zasnovani na istinskom međusobnom poštivanju i povjerenju, kao i to da je Srbija dugoročno opredijeljena unaprjeđivati ih. Predsjednik Vučić izrazio je zahvalnost Svetoj Stolici na značenju koje pridaje odnosima sa Srbijom, kao i na poštivanju teritorijalnog integriteta Srbije kroz principijelni stav o nepriznavanju jednostrano proglašene neovisnosti Kosova. Predsjednik Vučić podsjetio je na svoj posjet Vatikanu i riječi pape Franje „koje su ga uvjerile u podudarnost stavova o mnogim značajnim regionalnim i međunarodnim pitanjima“.

Predsjednik Srbije iznio je svoje poglede na situaciju u regiji, a nadbiskup Gallagher prenio je da je u Vatikanu zapaženo koliko predsjednik Vučić svojim izjavama i radom pridonosi miru i stabilnosti u regiji. Nadbiskup je također rekao da ta regija ostaje prioritet za Svetu Stolicu i da su im jasni izazovi s kojima se suočava, navodi se u priopćenju Ureda predsjednika Republike Srbije. Dvojica sugovornika razgovarali su i o tome što Republika Srbija može učiniti za Katoličku Crkvu u Srbiji, posebno o procesu restitucije njene imovine.

Nadbiskup Gallagher i predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarali su o bilateralnim odnosima, eurointegracijama Srbije i suradnji u regiji, navodi se u priopćenju Vlade RS. Premijerka Brnabić istaknula je da je Srbija opredijeljena za unapređivanje odnosa sa Svetom Stolicom, podsjetivši na to da je protekle godine navršena i 100. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa.

Srbija visoko uvažava interes i podršku Svete Stolice regiji Zapadni Balkan, istaknula je i ocijenila da je od ključnog interesa što intenzivnija suradnja u svim oblastima.

Nadbiskup Gallagher je, navodeći da je europska perspektiva važna za stabilnost i prosperitet regije, istaknuo da Sveta Stolica čvrsto podržava reforme koje Srbija provodi u procesu eurointegracija.

On je istaknuo da se čvrsto zalaže za očuvanje i zaštitu crkava i manastira na Kosovu i Metohiji, koji za Srbiju predstavljaju snažnu povijesnu i duhovnu vrijednost.

Premijerka je iskazala zahvalnost i na podršci eurointegracijama Srbije i principijelnoj poziciji Svete Stolice u pitanju Kosova i Metohije, utemeljenoj na poštivanju međunarodnog prava.

Predsjednica Vlade istaknula je da Srbija i Sveta Stolica imaju istovjetne stavove prema općim pitanjima mira i sigurnosti, ljudskih prava i zaštiti životne sredine, i da su to važni temelji za dalje unaprjeđivanje suradnje.

Nakon susreta nadbiskupa Gallaghera i ministra vanjskih poslova Selakovića održana je konferencija za novinare na kojoj je šef srpske diplomacije izjavio da su odnosi Srbije i Svete Stolice stabilni, dobri i konstruktivni, istaknuvši da je Srbija opredijeljena da sveukupne odnose sa Svetom Stolicom nastavi njegovati i unaprjeđivati u duhu dijaloga i razumijevanja.

Ministar je izrazio spremnost za održavanje iduće runde političkog strukturalnog dijaloga koji će, prema njegovim riječima, biti održan u prvoj polovici iduće godine. Ministar je kazao da će međureligijski odnosi svoju potvrdu dobiti u razgovorima koje će mons. Gallagher imati s predstavnicima Srpske pravoslavne Crkve.

Selaković je istaknuo da Srbija i Sveta Stolica njeguju i podudarnost stavova u značajnom broju pitanja od međunarodnog značenja, naročito kada je riječ o zaštiti kršćana i kršćanskog nasljeđa, unaprjeđenju ljudskih prava, pitanju migranata, izbjeglica, ali i provođenju Agende o održivom razvoju UN.

Selaković je prenio da je nadbiskupu Gallagheru zahvalio na podrškama koje Sveta Stolica pruža Srbiji na putu eurointegracija i principijelnoj podršci po pitanju Kosova i Metohije.

Tajnik Svete Stolice za odnose s državama nadbiskup Gallagher poručio je da diplomatski odnosi Srbije i Svete Stolice konstantno jačaju i istaknuo da Sveta Stolica podržava Srbiju na njenom europskom putu. Izrazio je zadovoljstvo što je drugi put u službenom posjetu Srbiji i zahvalio ministru Selakoviću na pozivu da posjeti Beograd, nakon što je šef srpske diplomacije proteklog mjeseca boravio u službenom posjetu Vatikanu.

Nadbiskup Gallagher dodao je da o dobrim odnosima govori i to što su 2005., 2015. i 2019. godine realizirani posjeti Vatikanu na predsjedničkoj razini, da je državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin 2018. godine posjetio Srbiju, kao i da je tajnik Svete Stolice za odnose s državama bio u službenom posjetu Srbiji 2015. i 2019.godine.

Nadbiskup je prenio da je sa Selakovićem razgovarao o regionalnoj suradnji, dijalogu Beograda i Prištine, situaciji s migrantima. Podsjetio je da se protekle godine navršilo 100 godina od uspostave diplomatskih odnosa, kao i da je zbog pandemije covida-19 izložba „Srbija i Vatikan 1878 -1914“ kojom je obilježen jubilej otvorena ove godine, navodi se u izvješću objavljenom na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije.