Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Gallagher: Sveta Stolica podupire aktivnosti Međunarodne agencije za atomsku energiju

Beč (IKA)

Sveta Stolica podržava sudjelovanje Međunarodne agencije za atomsku energiju u provjeri i nadzoru iranskih obveza u okviru Zajedničkog akcijskog plana iz 2015. godine. Sveta Stolica također podržava stalne i strpljive napore međunarodne zajednice kako bi ponovo pokrenula pregovore o nuklearnom programu Sjeverne Koreje.

Sveta Stolica ponovo ističe svoju potporu brojnim aktivnostima Međunarodne agencije za atomsku energiju koje su ojačale međunarodnu suradnju i značajno pridonijele sprečavanju nuklearnog širenja i promicanju nuklearnog razoružanja, rekao je 16. rujna u Beču tajnik Svete Stolice za odnose s državama nadbiskup Paul Richard Gallagher, govoreći na 63. generalnoj konferenciji te agencije i prenijevši sudionicima pozdrave pape Franje.

Aktivnosti i strategije agencije također pridonose potpori cjelovitom ljudskom razvoju, promičući tehničku suradnju u nuklearnim znanostima i njihovim primjenama te korištenju nuklearne tehnologije u mirnodopske svrhe. Zahvaljujući naporima agencije organiziraju se globalni, regionalni i nacionalni forumi, rekao je nadbiskup Gallagher i, osvrnuvši se na ulogu znanosti i tehnologije u upravljanju Božjim stvorenjima, napomenuo: „Projekti tehničke suradnje Međunarodne agencije za atomsku energiju na području zdravlja ljudi, vode, okoliša, klimatskih promjena, sigurnosti hrane i poljoprivrede, značajno su pridonijeli smanjenju siromaštva i mogućnosti zemalja da na održiv način postignu svoje ciljeve“.

Podsjetivši na ono što su rekli papa Franjo i papa u miru Benedikt XVI., te dokumenti Ujedinjenih naroda, tajnik Svete Stolice za odnose s državama naglasio je potrebu dijaloga i suradnje na tim poljima, imajući u vidu središnju ulogu čovjeka, napominjući istovremeno kako napredak i razvoj tehnologija i znanosti nisu uvijek praćeni razvojem ljudskog bića s obzirom na odgovornost, vrijednosti i savjest, kao što proizlazi iz enciklike Laudato si’.

Nadbiskup Ghallagher također je podsjetio da je Sveta Stolica potpisala i ratificirala sporazum o zabrani nuklearnog oružja, te je naglasio da je odlučila podržavati sudjelovanje Međunarodne agencije za atomsku energiju u provjeri i nadzoru iranskih obveza u okviru Zajedničkog akcijskog plana iz 2015. godine, nakon što su iz Teherana prošlih tjedana stigli znakovi o prijelazu ograničenja koje dopušta taj sporazum.

Sveta Stolica također podržava stalne i strpljive napore međunarodne zajednice kako bi ponovo pokrenula pregovore o nuklearnom programu Sjeverne Koreje, koji ugrožava integritet sustava neširenja. Jamstva koja daje Međunarodna agencija za atomsku energiju predstavljaju bitan doprinos promicanju mira, sigurnosti i povjerenja. Nadbiskup Paul Gallagher osvrnuo se i na strategije te agencije koje se odnose na program terapija protiv raka, za njezinu zauzetost u ustanovama i u jačanju radioterapijskih programa, te za obrazovanje na tom području, osobito u zemljama članicama s najvećim potrebama, izvijestio je Vatican News.