Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Gallagher u Turskoj

Istambul (IKA)

Tajnik Svete Stolice za odnose s državama i međunarodnim organizacijama nadbiskup Paul Richard Gallagher od 28. veljače do 2. ožujka sudjeluje u Istanbulu na "Antalya Diplomacy Forumu", godišnjoj konferenciji o međunarodnoj diplomaciji koja se održava od 2021. godine i okuplja ljude iz politike, diplomacije i akademske zajednice kako bi razmijenili ideje i mišljenja o diplomaciji, politici i poslovanju, izvještava "Vatican News" na svojim mrežnim stranicama.

Nadbiskup Gallagher će u Istambulu, gradu mostu između Istoka i Zapada, ostati do 2. ožujka. U četvrtak 29. veljače Nadbiskup je predvodio misu u katedrali Svetog Duha u Istanbulu na kojoj je bio nazočan ekumenski patrijarh Bartolomej I., a u petak 1. ožujka, Patrijarh je Nadbiskupa primio i u privatni posjet.

Gallagher će 2. ožujka sudjelovati u radu Foruma kojeg organizira tursko ministarstvo vanjskih poslova pod naslovom “Unaprjeđenje diplomacije u vremenima previranja”. Tako se ističe namjera da se istraže miroljubivi putevi usred globalnih nemira.

Predavanjima, okruglim stolovima i mogućnošću online sudjelovanja u radu Forma, cilj je promišljati o gorućim aktualnim pitanjima: ratovima, terorizmu, imigraciji, porastu rasizma i ksenofobiji, klimatskim promjenama i katastrofama, prirodnim resursima, pandemiji i neočekivanim rizicima umjetne inteligencije.

U svim tim događajima sudjeluju i nalaze se kršćani koji su pozvani dati svoj doprinos miru i općem dobru. A upravo je to bila i glavna misao vodilja nadbiskupa Gallaghera u homiliji koju je održao tijekom misnog slavlja u katedrali Duha Svetoga u Istambulu. “U aktualnoj međunarodnoj situaciji, koja je jako teška, u međunarodnom kontekstu koji je Sveti Otac odavno definirao kao treći svjetski rat u dijelovima, pozvani smo prije svega biti autentični kršćani, vođeni Duhom, bez podlijeganja iskušenju da mu se odupremo. Naime, Duh Sveti remeti naše planove i projekte i čini Crkvu naprednom. Jer Crkva je jedinstvo u različitosti”, istaknuo je Nadbiskup.

Potom je rekao kako je sretan što se susreo sa pastirima i predstavnicima drugih kršćanskih Crkava u Turskoj, ali i s katoličkom zajednicom koja boravi u “Svetoj zemlji Novog zavjeta”, u mjestu prvih osam ekumenskih sabora. “Kao kršćani, svi smo djeca iste Božje obitelji i dijelimo istu vjeru u Krista i Crkvu koju je on osnovao. Nastavimo zajedno”, bio je Gallagherov poziv.

U tom je smjeru najavio obilježavanje 1700. obljetnice prvoga ekumenskog sabora u Niceji što može biti “izvrsna prilika da ojačamo naše jedinstvo kao članovi Kristove Crkve”. Na tom su Saboru poglavari Crkve proglasili prvu verziju Vjerovanja, koje će kasnije, nakon drugog ekumenskog sabora u Carigradu, biti poznato pod imenom Nicejsko-carigradsko Vjerovanje. “Nadamo se da će ova skora proslava obljetnice ojačati vjeru svih kršćana”, izrazio je nadu Tajnik za odnose s državama.

Također, Nadbiskup je pozvao da “tražimo samo volju Božju”, da se “stavimo u službu drugima”, da se “umanjimo” i “damo svoj život za druge”. “Naravno, to često dovodi do poniženja i neuspjeha pred drugima, ali Gospodin je svojim životom pokazao da je taj put moguć: on nije došao da bude gospodar, nego da bude sluga!”, primijetio je Gallagher. Zatim je Nadbiskup zaključio homiliju podsjetivši na riječi pape Franje u istoj katedrali, tijekom putovanja u Istanbul u studenom 2014.: “Crkva i druge Crkve i crkvene zajednice pozvane su prepustiti se vodstvu Duha Svetoga i uvijek ostanite otvoreni, pokorni i poslušni. On je taj koji donosi sklad u Crkvu.”