Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Hranić blagoslovio kapelu blaženog Alojzija Stepinca u Retkovcima

Retkovci (IKA/TU)

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić boravio je 7. veljače u kanonskoj vizitaciji retkovačke župe Preslavnog Imena Marijina te tom prigodom blagoslovio kapelu blaženog Alojzija Stepinca.

U nadbiskupovoj pratnji bili su konvizitator vlč. Mato Mićan i tajnik Nadbiskupskog ordinarijata vlč. Domagoj Lacković. Nakon pozdrava i dobrodošlice, a prema unaprijed dogovorenom protokolu, župnik Ivan Begović vizitatore je prvotno okupio na kratkoj molitvi te je uslijedio obilazak župne, a potom i filijalne crkve Sv. Martina u Prkovcima. Potom su se svi uputili u posjet mjesne OŠ Ane Katarine Zrinski u Retkovcima, gdje su se kratko zadržali u razgovoru s ravnateljem. Pažnja vizitatora bila je usmjerena i na novoizgrađeni mjesni vrtić koji se nalazi u blizini župne crkve. Prilikom obilaska vrtića, te poslije na zajedničkom ručku, nadbiskup Hranić imao je priliku razgovarati s načelnikom Općine Ivankovo i općinskim vijećnicima.

Poslijepodne je uslijedio susret nadbiskupa s novoizabranim i potvrđenim članovima ŽEV-a i ŽPV-a, gdje je u razgovoru nadbiskup imao prigodu čuti više o financijskim rezultatima župne zajednice te o boljitku u pastoralno-evangelizacijskom životu župe. Nakon razgovora nadbiskup je zaključio da se Župa Retkovci, unatoč svim poteškoćama s kojima se susretala kroz dugi niz godina, polako približava ostvarenju odredbi Druge biskupijske sinode, te da dolaskom mladog župnika doživljava svojevrsno ‘proljeće’.

Središnji dio vizitacije bilo je misno slavlje, tijekom kojeg je nadbiskup Hranić zahvalio svim vjernicima na njihovim nastojanjima i doprinosu za život župne zajednice kojim olakšavaju pastirsko djelovanje mladog župnika. Riječi zahvale nadbiskup je uputio i prisutnom načelniku Općine i vijećnicima, što su imali sluha za potrebe Župe Retkovci i u skladu s time djelovali, odvajajući financijska sredstva za obnovu župne kuće.

Pred kraj mise župnik Begović zahvalio je nadbiskupu na poticajnim riječima te je vizitatorima uime cijele župne zajednice predao prigodne poklone. Neposredno nakon misnog slavlja nadbiskup je blagoslovio novoizgrađenu kapelu blaženog Alojzija Stepinca u dvorištu župne crkve.