Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Hranić: Crkva se zalaže za neradnu nedjelju

Zagreb (IKA)

Predsjednik Komisije HBK Iustitia et pax đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić na konferenciji za novinare 19. listopada po završetku 65. plenarnog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije osvrnuo se na najavu uvođenja neradne nedjelje u hrvatsko zakonodavstvo, poručivši da se Crkva i biskupi zalažu za neradnu nedjelju.

Komentirajući najavu predsjednika Vlade RH da će u godini biti 16 radnih nedjelja rekao je da je to korak naprijed, „koji pokazuje da doista ne mora biti kapital bog“. „Kad se mi Crkva i biskupi zauzimamo za neradnu nedjelju, time ne mislimo da ćemo tako nedjeljom bolje popuniti crkve, nego prije svega želimo da se zaštiti obitelj. Naš je interes čovjek, žene koje rade u trgovinama, njihove obitelji, obiteljske zajednice“, rekao je mons. Hranić, izrazivši nadu da će neradna nedjelja biti zakonski regulirana.

Pozitivno je ocijenio premijerovu najavu da će oni koji će raditi nedjeljom biti pravedno plaćeni te da one koji ne žele toga dana raditi poslodavci neće smjeti otpustiti. „Nadam se samo da će se kod provedbe toga voditi računa da to ne samo bude jedna dobra želja i izjava, nego da će postojati sankcije za one koji takve odredbe ne bi poštivali. Svakako da je naš interes da nitko ne treba služiti kapitalu i da treba poštovati nedjelju i da nedjelja treba biti neradna, osim u onim službama koje su uistinu nužne, koje trebaju i moraju raditi nedjeljom da bi moglo funkcionirati društvo i sigurnost u društvu“, upozorio je mons. Hranić.