Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Hranić o statusu Srijemske biskupije

Zagreb (IKA)

Đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić se u sklopu konferencije za novinare o 67. redovnom plenarnom zasjedanju Sabora Hrvatske biskupske konferencije u četvrtak 16. studenoga u Zagrebu osvrnuo i na status Srijemske biskupije u sastavu Đakovačko-osječke crkvene pokrajine.

Nadbiskup Hranić rekao je da su biskupi Đakovačko-osječke metropolije ostali iznenađeni izjavama beogradskog nadbiskupa Ladislava Nemeta u propovijedi u rujnu u Doroslovu gdje je rekao da „na neki čudan način Srijemska biskupija ne pripada Beogradskoj metropoliji nego Đakovačko-osječkoj koja je u Hrvatskoj, a ne u Srbiji“ kao i nekim drugim njegovim interventima.

Nadbiskup Hranić prokomentirao je da odluku o statusu Srijemske biskupije unutar Đakovačko-osječke metropolije nisu donijeli hrvatski biskupi, još manje slavonski, nego Sveta Stolica.

„Odluku o statusu Srijemske biskupije prije 15 godina donijela je Sveta Stolica. Držimo da trebamo biti mudri i razboriti kad idemo javno kritizirati neke odluke Svete Stolice“, kazao je nadbiskup.

Pojasnio je da se o odluci promišljalo više godina na različitim razinama i što bi se dobilo kojim rješenjem. Nadbiskup Hranić smatra da je odluci presudila činjenica da Beogradska nadbiskupija ima personalnih i financijskih problema te da i sama teško funkcionira i da bi joj teret bila još jedna biskupija u sastavu metropolije, a s druge strane bi Srijemska biskupija ostala bez pomoći Đakovačko-osječke nadbiskupije s kojom je prethodno bila vezana 235 godina, a među svećenicima ima onih koji su raspoloženi otići u Srijem i biti ondje određeni broj godina na službi i pomoći toj biskupiji.

Rekao je da Srijemska biskupija nije izdvojena iz Crkve u Srbiji, nego srijemski biskupi pripadaju Međunarodnoj biskupskoj konferenciji sv. Ćirila i Metoda. To što Srijemska biskupija pripada Đakovačko-osječkoj metropoliji nije zbog toga ništa manje u Srbiji, zaključio je nadbiskup Hranić.