Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Hranić pohodio KBC Osijek

Osijek (IKA/TU)

Na blagdan Gospe Lurdske i 27. Svjetski dan bolesnika, 11. veljače đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, u pratnji biskupskog vikara za pastoral grada Osijeka mons. dr. Vladimira Dugalića, tajnika Nadbiskupskog ordinarijata vlč. Domagoja Lackovića te bolničkog kapelana o. Stanislava Wojtke, CSSp, posjetio je KBC Osijek i pacijente Zavoda za urologiju KBC-a Osijek.

Pri dolasku, nadbiskup se susreo sa zamjenikom ravnatelja KBC-a dr. med. Vlatkom Kopićem te glavnom sestrom Nevenkom Begić. Posjet bolnici i obilježavanje Svjetskog dana bolesnika organizirali su osječki ogranci Hrvatskog katoličkog društva medicinskih sestara i tehničara (HKDMST) te Hrvatskog katoličkog liječničkog društva (HKLD), uime kojih su nazočile Sanja Višević i Dragica Pavlović, rukovoditeljica odjela patronažne zdravstvene zaštite i zdravstvene njege u Domu zdravlja Osijek. Pacijentima svih odijela KBC-a poruku pape Franje i prigodnu molitvu uz blagdan Gospe Lurdske podijelili su učenici Medicinske škole Osijek.

Obraćajući se dr. Kopiću te njegovim suradnicima nadbiskup je rekao kako je Svjetski dan bolesnika prilika zahvaliti i odati priznanje svima koji skrbeći o bolesnicima nastoje pokazati humano lice Božje, a to je svakako medicinsko osoblje, kao i onima koji dvore bolesnike. „Papa Franjo je ove godine izabrao kao geslo redak iz Matejevog Evanđelja ‚Besplatno primiste besplatno dajte!‘, čime je htio skrenuti pozornost da ono gdje smo se uložili, dali i stekli, da to kao dar opet bude darovano. To nije samo radi osobne samopromocije, mada je uspjeh zaslužen, nego je ta znanstvenost i stručnost opet u službi drugih ljudi. Naš dolazak je prije svega jedno veliko hvala svima vama koji se trudite oko brige za dostojanstvo bolesnika,“ naglasio je mons. Hranić, dodajući kako je vidljivo da naši liječnici prate svjetske trendove u medicini, iako živimo u skromnijim uvjetima. Tijekom razgovora promišljalo se i o jačanju pastoralnog osoblja u KBC-u, koji bi bili dodatno osposobljeni za palijativnu skrb te mogućnostima preseljenja bolničke kapele na pristupačniju lokaciju, u sklopu projekta novog KBC-a Osijek koji je sve bliži početku izgradnje.

Zamjenik ravnatelj Kopić se nadovezao na nadbiskupovu uvodnu riječ potvrđujući kako s većom stručnošću dolazi i veća odgovornost za dobro pacijenata. Istaknuo je i važnost molitve u podnošenju svega onoga što donosi briga za pacijente. Kao najveću vrijednost istaknuo je liječnički, medicinski i znanstveni kadar bez kojih uređaji ne vrijede ništa te cijelom kadru poželio uvijek dovoljno empatije u radu s bolesnicima.

Pročelnik Zavoda za urologiju, dr. med. Oliver Pavlović, istaknuo je duhovnost kao vrlo bitnu u postupku liječenja te izrazio nadu u izgradnju prikladnije bolničke kapele, po uzoru na neke europske bolnice, ne samo radi pacijenata, nego i njihove rodbine koja dolazi moliti za njih. Glavna sestra Nevenka Begić istaknula je važnost multidisciplinarne suradnje u palijativnoj skrbi, koja je već pokrenuta s Domom zdravlja Osijek i prisutnom rukovoditeljicom odjela patronažne i zdravstvene njege, koja je ovom prigodom izrazila nadu u nastavak još konkretnije suradnje s Nadbiskupijom.

Pri dolasku na Zavod za urologiju nadbiskupa je pozdravio pročelnik Zavoda, dr. med. Oliver Pavlović s osobljem, koji je istaknuo svoje zadovoljstvo ovim posjetom te dodao: „Na ovaj Dan bolesnika želimo reći hvala svima koji pridonose da bolesnici ozdrave i što prije odu svojim kućama.” Nadbiskup je tijekom posjeta bio ugodno iznenađen inicijativom koja sve djelatnike KBC-a potiče na davanje krvi za potrebe Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu, koja se provodi već drugu godinu. Potom je posjetio pacijente Zavoda te ih ohrabrio i podijelio im prigodne molitve i krunice.

Uslijedilo je misno slavlje u bolničkog kapeli koje je predvodio nadbiskup Hranić. U svojoj homiliji istaknuo je vjeru kakvu je imala Marija kod Isusovog prvog čuda u Kani Galilejskoj. „Ovdje je ona očitovala vjeru da je sve u Božjim rukama, a ništa u njezinim, bez obzira što je ona Isusa biološki donijela na svijet te da je Bog ljubav i dobrota koja svojih nikad ne ostavlja te da je zato uslišao i njezinu molitvu.”

Osvrnuo se i na poruku pape Franje za Svjetski dan bolesnika: „Briga za bolesnike zahtijeva profesionalnost i nježnost, izravne i jednostavne geste koje se slobodno daju, poput milovanja zbog kojeg se drugi osjećaju voljenima. Svoj život i zdravlje smo primili kao dar i to ne možemo smatrati jednostavno vlastitom svojinom ili privatnim vlasništvom. Pa i stručnost i znanstvenost te postignuća i titule na području medicine, koliko god da smo se trudili da ih postignemo, nisu naše privatno vlasništvo za vlastitu promociju, nego da ih kao dar pružimo na dobrobit i korist drugima. Sve to je uvijek dar koji treba biti odraz Božje ljubavi, koja ima svoj vrhunac u Božjem samodarivanju do kraja u utjelovljenju Isusa Krista u krilu BDM i njegovu samodarivanju na križu. Kad se rodimo trebamo brigu i ljubav svojih roditelja. I kad odrastemo trebamo druge ljude jer svaki je čovjek društveno biće. Uvijek na neki način ostajemo ovisni o pomoći drugih i nitko se od nas neće moći nikada osloboditi toga da treba pomoć drugih ljudi.”

U koncelebraciji su bili mons. dr. Dugalić, kapelan o. Stanislav Wojtko te vlč. Domagoj Lacković, a pjevanje su animirali članovi Pjevačkog društva sv. Josipa uz Zbor medicinskih sestara KBC-a Osijek, Doma zdravlja Osijek i Hrvatske udruge medicinskih sestara.