Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Hranić predvodio misno slavlje na svetkovinu Marije Bogorodice u đakovačkoj prvostolnici

Đakovo (IKA)

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić predvodio je 1. siječnja, na svetkovinu Marije Bogorodice, misu u đakovačkoj prvostolnici.

Koncelebrirali su umirovljeni đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić i pomoćni biskup Ivan Ćurić, kanonik Prvostolnoga kaptola mons. Luka Marijanović i župni vikar Župe Svih Svetih u Đakovu Antun Nikolić.

„Svaki početak godine podsjeća nas na Isusa Krista, na njegovo rođenje. Godine brojimo kao godine prije i poslije njegova rođenja. Bog je blagoslovio na osobit način krilo Blažene Djevice Marije i ona je rodila utjelovljenoga Sina Božjega. Na početku nove građanske godine kao Crkva zato slavimo svetkovinu Bogomajčinstva BDM. Današnji dan istodobno u Crkvi od 1968. obilježavamo i kao Svjetski dan mira. Papa nam je i za ovaj 57. svjetski Dan mira uputio svoju posebnu poruku pod naslovom: Umjetna inteligencija i mir “, rekao je u uvodu u misno slavlje đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

Na početku propovjedi nadbiskup Hranić je rekao: „Čestitajući Novu godinu mi kao Crkva upiremo pogled i prst prema Djetetu što su ga pastiri našli da pred Marijom i Josipom leži u jaslama. Želeći jedni drugima i svakom čovjeku na kugli zemaljskoj dobro, radost, zdravlje i uspjeh, a gledano ljudskim očima i uspješniju novu godinu od protekle, mi danas ovdje sabrani na početku nove građanske godine, želimo si posvijestiti i svima poručiti gdje je jamstvo mogućnosti pravoga dobra, radosti i afirmacije ljudske osobe, njezina dostojanstva i istinske dobrobiti za čitav ljudski rod. Čestitajući novu godinu, kao Crkva pozvani smo svratiti pogled i na našu osobnu te zajedničku odgovornost za ono što jedni drugima želimo i molimo: a želimo i molimo mir, blagostanje, poštenje i pravičnost u društvu, dobro za sve, a ne samo za neke; sreću i radost za svaku ljudsku osobu. Sve to što mi jedni drugima želimo treba i naš ljudski napor i trud, osobno zauzimanje i ulaganje, te našu spremnost na žrtvu i umiranje sebi“.

Zatim je nadbiskup vjernicima prenio Papinu poruku Umjetna inteligencija i mir ističući njezine pojedine naglaske: moramo biti svjesni brzih promjena koje se danas događaju i njima upravljati na način koji štiti osnovna ljudska prava te poštuje institucije i zakone koji promiču cjelovit ljudski razvoj, da umjetna inteligencija treba služiti najboljim ljudskim potencijalima i našim najvišim te najplemenitijim ciljevima razvoja čitavoga čovječanstva, da silno veliko širenje tehnologije mora, stoga, biti praćeno odgovarajućom formacijom i odgojem savjesti za preuzimanje odgovornosti za razvoj umjetne inteligencije. Papa također upozorava da moramo biti svjesni brzih promjena koje se sada događaju i njima upravljati na način koji štiti osnovna ljudska prava i poštuje institucije i zakone koji promiču cjelovit ljudski razvoj. Umjetna inteligencija treba služiti najboljim ljudskim potencijalima i našim najvišim ciljevima, izgradnji ljudskoga bratstva, solidarnosti, povjerenja i mira u svijetu, a ne biti u natjecateljskom odnosu s drugima i ugrožavati druge ljude. Mir je plod odnosâ koji svakog drugog čovjeka prepoznaje i prihvaća u njegovu neotuđivom dostojanstvu te plod suradnje i predanog zalaganja svih u potrazi za cjelovitim razvojem svih ljudi i svih naroda.

„A odgoj za solidarnost, mir i nenasilno rješavanje svake napetosti započinje u krilu obiteljskog zajedništva i ljubavi. I ja Vam, draga braćo i sestre, svima, stoga, želim obiteljskim skladom, radošću i mirom srca ispunjenu novu 2024. godinu“, zaključio je propovijed nadbiskup Hranić.

Liturgijsko pjevanje na misnom slavlju predvodio je Mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem maestra Ivana Andrića i orguljsku pratnju maestra Vinka Sitarića.