Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Križić krstio dvoje djece u Župi sv. Mihaela arkanđela na Kamenu

Kamen (IKA)

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Zdenko Križić predvodio je, u nedjelju 23. lipnja, u župnoj crkvi sv. Mihovila na Kamenu, misno slavlje tijekom kojega je krstio dvoje djece: Ritu – šesto dijete u obitelji Ivana i Ruže Odrljin te Emanuela – peto dijete u obitelji Tea i Matee Čaljkušić Ivanović.

Misu su suslavili župnik o. Zvonko Martić te prior o. Jakov Mamić.

Nadbiskup Križić je u homiliji govorio o raznim životnim kušnjama koje dovode do istinskog pouzdanja u Boga. Nadovezujući se na naviješteni evanđeoski odlomak (Mk 4, 35-41), istaknuo je da priča o oluji na Genezaretskom jezeru pruža jednu važnu poruku. „Biti s Bogom ne znači biti zaštićen od svih trpljenja, od svih opasnosti. Vjera nam ne jamči da nećemo imati nikakvih oluja, poteškoća i patnju, ali nam jamči svjetlo i snagu u patnjama. Jamči da nas patnje neće slomiti. Istina, životne kušnje nisu lake za podnijeti, ali bez njih ne bi mogli doći do istine, razine naše vjere i našeg pouzdanja u Boga“, poručio je.

Dodao je da čovjeku nije lako razumjeti kušnje koje Bog daje i patnje koje dopušta, a onda istodobno ne daje zamijetiti znakove svoje blizine. „Ovu prividnu ostavljenost iskusio je sam Isus Krist na križu. Jedno od najtežih pitanja koje čovjek može postaviti je: ‘Gdje je Bog? Zašto spava, zašto kasni i šuti?’ Moramo znati da se Božji sat ne poklapa uvijek s našim. Jer Bog, i kada kasni, stiže na vrijeme. Glavni problem nije Božje kašnjenje nego naša vjera i naše pouzdanje u Boga“, istaknuo je splitsko-makarski nadbiskup.

Rekao je da je lako vjerovati „kada sve ide kako želimo, kad imamo dobro zdravlje, kada obitelj dobro funkcionira, kada financijska situacija ne stvara posebne probleme. No, vjera se kuša u poteškoćama, u tamama života. Isus od nas traži vjeru i pouzdanje i onda kada nadođu takve tame da se ništa ne vidi. Jedan duhovni učitelj će izjaviti: ‘Velika vjera se pokazuje kada čovjek zna kleknuti pred Boga i zahvaljivati i onda kada mu ništa ne treba te kada zna kleknuti i zahvaljivati i onda kada je sve izgubio’“, kazao je.

Propovjednik obratio i roditeljima zahvalivši im na otvorenosti životu. Podsjećajući na svetkovinu Rođenja sv. Ivana Krstitelja, istaknuo je da se svi pitaju što će biti od toga djeteta. „Ono što je sigurno je da budućnost svakog djeteta zavisi o odgoju koji će mu se pružiti, od ljubavi koja će mu se dati, od vrijednosti koje će se ucijepiti u njegovu dušu. Tu je najveća roditeljska odgovornost, ali i svih drugih s kojima to dijete dolazi u kontakt. Dječja duša je meka kao vosak. U nju se lako utisnu kreposti, ali i mane. Zavisi što će mu se više zasaditi u dušu“, zaključio je nadbiskup Križić.

Na kraju euharistijskog slavlja župnik o. Zvonko Martić zahvalio je nadbiskupu na dolasku i poticajnim riječima te obiteljima na otvorenosti životu.

Liturgijsko pjevanje predvodio je mješoviti župni Zbor sv. Mihovila arkanđela iz Kamena pod ravnanjem Mislava Gogića te uz orguljašku pratnju Ivane Gogić.

U Splitsko-makarskoj nadbiskupiji 2023. godine kršteno je 156 djece u obiteljima s četvero i više djece. Od toga je bilo 104 krštenja četvrtog djeteta, 28 krštenja petog djeteta, 19 krštenja šestog djeteta, 2 krštenja sedmog djeteta, 2 krštenja osmog djeteta i jedno krštenje devetog djeteta, od toga 3 krštenja blizanaca.

Prigodom krštenja djeteta u obitelji s četvero i više djece, splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić upućuje obitelji čestitku, prigodnu knjigu s osobnom posvetom kao i novčani dar. U 2023. godini tako je darovano 53800 eura. Darivanje obitelji s brojnom djecom započeto je 2002. godine. Splitsko-makarska nadbiskupija tako iskazuje svoju blizinu obiteljima koje su otvorene daru života te želi ohrabriti sve da se otvore tome daru.