Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Križić na Veliku srijedu predslavio misu u splitskoj katedrali

Split (IKA)

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Zdenko Križić predvodio je euharistijsko slavlje na Veliku srijedu, 27. ožujka, u splitskoj prvostolnici sv. Dujma.

Koncelebrirali su generalni vikar mons. Franjo Frankopan Velić, pastoralni vikar mons. Nediljko Ante Ančić, katedralni župnik don Ante Mateljan, rektor Centralnog bogoslovnog sjemeništa don Vedran Torić, duhovnik bogoslova don Jure Vrdoljak, kapelnik splitske prvostolnice mo. don Šime Marović, kanonik don Marko Ćubelić te nadbiskupov tajnik don Renato Pudar. Pjevanje tijekom misnog slavlja predvodio je Zbor bogoslova pod ravnanjem s. Lidije Bernardice Matijević.

U homiliji je nadbiskup posvetio pozornost liku Jude, Isusovom izdajniku. U Velikom tjednu evanđeoski odlomci u liturgiji, osim Isusa, stavljaju u središte pozornosti i Judu. „Liturgija poziva na razmišljanje zašto se jednom Isusovom učeniku dogodilo da izda svoga Učitelja. Prema evanđelistu Luki, i Juda je nazočan kod Posljednje večere, i on je blagovao Euharistiju, i on je na svojevrstan način zaređen“, istaknuo je. „Poruka je jasna. Nema tog stanja duhovnosti ili vjernosti Bogu iz kojeg ne bi bilo moguće strovaliti se u ponor nevjernosti i izopačenosti. Vjernost Bogu se stalno mora provjeravati. Inače se lako može prijeći na drugu stranu, a da se gotovo ne primijeti“, naglasio je.

Poručio je da se čini da se i Juda u jednom trenutku iznenadio kada je postao svjestan dokle je zaglibio. „Ali se tada nije znao više vratiti. Judina izdaja je počela već davno prije. On je prvo izdao moralne vrijednosti, i te izdaje su rasle dok ga nisu dovele i do izdaje najdragocjenije vrijednosti, a to je Isus. To je uvijek put do određenog ponora. Kada osoba malo-pomalo izdaje poštenje, pravednost, istinu, vjernost, jednom će posve potonuti. Ako osoba, bez obzira kojeg poziva, ne radi ustrajno na sebi i svom duhovnom životu, izdaje će se događati svakim danom, dok se cijeli život ne pretvori u izdaju“, istaknuo je nadbiskup Križić.

Kazao je da je zanimljiva činjenica da su se, kada je Isus rekao da će ga netko izdati, svi učenici pitali jesu li možda oni. „To očito govori da je svaki od njih u sebi osjećao puno toga nesređenoga da je svatko od njih mogao biti izdajnik. Kako je važno znati sami sebi postaviti slično pitanje i sagledati gdje se nalazimo s obzirom na vjernost Gospodinu“, rekao je. Dodao je da su svi učenici zaređeni, svima su noge oprane, ali svi nisu čisti. Luka navodi da je među učenicima, nakon večere, počela prepirka tko je među njima najveći. „Euharistija može osobu ne samo ispunjati milošću, nego ju može i prazniti milošću. Ivan evanđelist veli da je u Judu po zalogaju ušao Sotona. Euharistija je darovana za spasenje, ali može biti i na osudu, kako veli Pavao“, naglasio je.

„I Judin prikaz života je poruka svima nama. Svi mi imamo svoje izdaje, svi mi imamo svoju ‘kasu’ prijetnji da postanemo izdajnici, i u većem obliku, ako ne budemo dovoljno bdjeli nad svojim slabostima i njihovim tendencijama“, zaključio je splitsko-makarski nadbiskup.

Nakon euharistijskoga slavlja, procesijom po Peripteru s Presvetim Oltarskim Sakramentom, završilo je četrdesetsatno klanjanje započeto na Cvjetnicu. Drevni je to običaj koji se svake godine obavlja u svim župama Splitsko-makarske nadbiskupije, a u katedrali je po tradiciji trodnevno.