Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Kutleša predvodio središnje misno slavlje svetkovine Svih svetih na zagrebačkom Mirogoju

Zagreb (IKA)

Euharistijsko slavlje na svetkovinu Svih svetih i molitvu odrješenja za sve pokojne u srijedu, 1. studenoga predvodio je mons. Dražen Kutleša, zagrebački nadbiskup metropolit uz koncelebraciju apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj Giorgia Lingue, rektora crkve Krista Kralja na Mirogoju preč. Vlade Mikšića, kanonika Prvostolnog kaptola zagrebačkog mons. Zvonimira Sekelja i nadbiskupskog tajnika vlč. Andrije Miličevića, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Na početku, preč. Vlado Mikšić, rektor crkve Krista Kralja na Mirogoju pozdravio je nadbiskupa i nuncija te sve okupljene, napomenuvši kako se već četvrtu godnu zaredom ovaj događaj upriličuje izvan crkve Krista Kralja koja je stradala u zagrebačkom potresu.

U svojoj homiliji, govoreći o tri stvarnosti koje se događaju u sjeni Kristova križa, mons. Kutleša istaknuo je: “Na ovom svetom mjestu, gdje se zemaljsko i nebesko dodiruju u tajanstvenoj igri, osjećamo također duboku duhovnu povezanost s Majkom Božjom Marijom, sa svima svetima i anđelima koji nas prate na zemnim putovima. Proslavljeni građani nebeske Crkve naši su zagovornici, naši svjetionici na putu vjere, naša nebeska braća i sestre. Oni su, baš kao i mi, nosili svoje zemaljske križeve, ali su sada postali dijelom otajstvene nebeske liturgije. U sjeni križa, koji je jednako simbol Kristove patnje kao i vječne slave, mi smo rođeni na novi, neumrli život kroz sakrament krštenja. Tu, pod tim istim križem, živimo kao hodočasnici koračajući prema vječnosti. I, na koncu, u toj istoj, blaženoj sjeni, prelazimo prag iz ovog svijeta u obećanu vječnost.”

“Kad se suočimo sa smrću, križ nam daje nadu u vječni život s Kristom. Tada slutimo da je kraj samo novi početak, novi čin u vječnoj drami spasenja. Tako, dok se pripremamo za svoj izlazak sa scene ovog svijeta, neka nas vodi svijest da će naša životna priča, sa svim njezinim svjetlima i sjenama, biti upisana u vječni spomenar Božje ljubavi. Živimo u sadašnjem svijetu pod nevidljivim okriljem Krista Isusa, a kad se zavjese ovog života spuste, suočit ćemo se s Njegovim licem u vječnosti, “jer vidjet ćemo ga kao što jest” (1 Iv 3, 2). U Kristovoj sjeni, smrt nije kraj, već novi početak, novo poglavlje života u vječnosti, rekao je nadbiskup Kutleša u homiliji.

I to nije sve! Ne dolazimo pred Njega neodjeveni i nezaštićeni već odjeveni u Njegove zasluge jer je On za nas umro i uskrsnuo. Istina je da ćemo se naći u osamljenosti naše vlastite duše, izloženi pred neizmjernim Božjim okom. No, ako smo svoj život proživjeli u zajedništvu s Kristom, s Njime ćemo stajati i u smrti. Neka nam ta svijest bude vječni podsjetnik da, iako smo kročili različitim stazama i suočili se s različitim izazovima, na kraju nas čeka naš Branitelj, naš Spasitelj, naš Bog, Isus Krist naš Gospodin”, dodao je nadbiskup Kutleša.