Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Kutleša sa suradnicima posjetio Maticu hrvatsku

Zagreb (IKA)

Zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša posjetio je u utorak 19. rujna 2023. u Zagrebu Maticu hrvatsku gdje se susreo s članovima Predsjedništva najstarije hrvatske kulturne ustanove na čelu s predsjednikom Mirom Gavranom.

Uz nadbiskupa Kutlešu susretu su prisustvovali rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta vlč. prof. dr. Željko Tanjić, ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu vlč. Tomislav Markić i direktor Kršćanske sadašnjosti dr. sc. Stjepan Brebrić. Uz predsjednika Matice hrvatske bili su potpredsjednica akademkinja Dubravka Oraić Tolić, potpredsjednik Mario Jareb, gospodarski tajnik Ivica Nuić i književni tajnik Božidar Petrač.

Prilikom susreta, predsjednik Matice hrvatske upoznao je nadbiskupa i suradnike s Matičinim aktivnostima proteklih mjeseci, od osnivanja novih ogranaka do pokretanja tribina te jačanja članstva. Jedna od tema o kojima je Gavran izvijestio mons. Kutlešu je i Matičina inicijativa za donošenje Zakona o hrvatskom jeziku.

Nadbiskup je zahvalio za poziv u Maticu hrvatsku te je iskazao podršku inicijativi za donošenje Zakona o hrvatskom jeziku i ostalim Matičinim naporima za promicanje i očuvanje hrvatskog jezika i kulture.

Tijekom susreta dotaknute su brojne zajedničke teme i dodirne točke na kojima može počivati konkretna suradnja, od promicanja hrvatskog jezika i kulture u hrvatskim katoličkim misijama, suradnje na području visokog obrazovanja, kao i nakladništva.

Obje strane složile su se da su aktivnosti Zagrebačke nadbiskupije i Matice hrvatske komplementarne i međusobno se nadopunjuju. U idućem razdoblju dvije će institucije zaključke sastanka pretvoriti u konkretne ideje i projekte na korist hrvatskog naroda, u domovini i izvan nje.