Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Pierbattista Pizzaballa održao predavanje na KBF-u u Splitu

Split (IKA)

U okviru proslave Dana Sveučilišta u Splitu, na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu latinski jeruzalemski patrijarh Pierbattista Pizzaballa održao je u srijedu 14. lipnja predavanje pod naslovom „Uloga Katoličke Crkve u Svetoj Zemlji“.

Predavanju gosta nazočili su rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić, apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić, umirovljeni splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, minsitar Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta izv. prof. dr. Šimun Bilokapić, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije don Franjo Frankopan Velić, prorektori prof. dr. Igor Jerković, prof. dr. Nikša Jajac, prof. dr. Zoran Đogaš, prof. dr. Bosiljka Britvić Vetma, prof. dr. Boris Maleš, prof. dr. Nikola Koceić-Bilan, pročelnica Ureda rektora Ivana Pletković, savjetnica rektora za financije Jelena Hrga, čelnici sastavnica Sveučilišta u Splitu, predstavnici Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita, rektori Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Osijeku prof. dr. Vlado Guberac, rektor Sveučilišta Sjever prof. dr. Marin Milković te brojni drugi gosti.

O latinskom jeruzalemskom patrijarhu Pierbattisti Pizzaballi govorio je rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. Dragan Ljutić, istaknuvši da se ljubazno odazvao na poziv od prije godinu dana prilikom audijencije za vrijeme boravka delegacije splitskog sveučilišta Svetoj Zemlji. Rektor je iskazao veliku zahvalnost patrijarhu Pizzaballi što je darovao svoje vrijeme, istaknuvši kako je njegov posjet iznimna čast.

„Riječ je o velikom čovjeku koji je širom svijeta poznat po svojoj borbi za mir i razumijevanje među narodima, među ljudima i među religijama. To je iznimno važno te se može nabolje vidjeti na samom ishodištu, u Jeruzalemu“, ustvrdio je rektor Ljutić. Osvrnuo se na činjenicu kako unatoč malenom broju katolika i općenito kršćana koji žive u Svetoj Zemlji patrijarh uživa razumijevanje i uvažavanje svih naroda, što je neizmjerno bogatstvo za njega osobno, ali i za našu Crkvu, te čovječanstvo u cjelini. Patrijarh Pizzaballa u predavanju je govorio o latinskom patrijarhatu posebnoj biskupiji koja pokriva četiri različite zemlje: Jordan, Izrael, Palestinu i Cipar te njenim, odnosno svojim, zadaćama.

Kada govorimo o ulozi Katoličke Crkve u Svetoj Zemlji potrebno je, osim teritorijalnih granica, razumjeti socijalni, politički i religijski kontekst te činjenicu da se udio kršćana na tom prostoru kreće od 0,5 do 1,5 posto. Sve države se međusobno jako razlikuju i granice jednih prema drugima su zatvorene u smislu slobodnog kretanja jednih među drugima. Njihova politička opredjeljenja i odluke temelje se na religijskom opredjeljenju, pitanje vjere nije privatna stvar kao u Europi. Za kršćane je Sveta Zemlja sveta u duhovnom smislu i naša je vizija biti otvoren za sve različitosti i njegovati međusobno razumijevanje i suživot, rekao je Pizzaballa, pojasnivši kako, uz vjerski život, istodobno koordinira djelovanje Crkve i njezinih ustanova na društvenoj, pa u širem smislu i političkoj razini. Crkva skrbi o hodočasnicima te ima i karitativnu ulogu, osobito u pogledu obrazovanja i medicinske skrbi.

Najveća uloga Crkve je zapravo biti prisutna na tim prostorima i ustrajati u svojim zalaganjima za mir, oprost i suživot tamošnjih ljudi. Patrijarha Pizzaballu je na kraju predavanja srdačno pozdravio i apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije Želimir Puljić, darovavši gostu knjigu (pretisak i studija) „EVANGELISTARIUM SPALATENSE. Splitski evanđelistar, Kod. 625 . Kaptolskog arhiva katedrale u Splitu“ autora fra Domagoja Volarevića i fra Domagoja Runje, nakladnika Centar za epigrafička, paleografska i povijesno-teološka istraživanja ‘Don Frane Bulić’ te KBF-a i Sveučilišta u Splitu, koja je posvećena istraživanju kodeksa iz XII. stoljeća iz splitskog Kaptolskog arhiva.