Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Puljić: Euharistija je čudesna preobrazba čovjeka, povijesti i svemira koja nadilazi vremena i prostore

Zadar (IKA)

Na svetkovinu Tijelova, u četvrtak 20. lipnja, koncelebrirano misno slavlje u katedrali Sv. Stošije u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić, potom i procesiju s Presvetim Oltarskim Sakramentom središtem grada do crkve Sv. Šime, gdje je puku udijelio blagoslov s Presvetim.

„Euharistija je čudesna preobrazba čovjeka, povijesti i svemira koja nadilazi vremena i prostore“, poručio je mons. Puljić, istaknuvši da uz svetkovinu Tijelova razmišljamo o toj svetoj tajni Crkve koju smo pozvani slaviti po Kristovu nalogu. „Apostoli su ‘svaki dan jednodušno i postojano hrlili u hram te u radosti srca zajednički uzimali hranu’. Zahvaljujemo Bogu na daru euharistije koja je u temelju stvaranja civilizacije ljubavi. Zahvaljujemo Isusu što je pod znakovima kruha i vina ostavio samog sebe. To zahvalno slavimo, ispovijedamo i radosno spominjemo“, rekao je nadbiskup Puljić, istaknuvši da je „euharistijski Krist u središtu kršćanske vjere kao jedini posrednik između Boga i ljudi. On je naša hrana i naša popudbina. On nije neki simbol ili slika koju se cjeliva, već živi Bog među nama koji nas svojim Tijelom liječi i hrani za život vječni: „Tko jede od ovoga kruha živjet će uvijek“ (Iv 6, 51).

Nama, putnicima u ovom prolaznom svijetu, potrebna je takva neprolazna hrana. Jer prolazi svijet i njegova slava. Gospodin je blizu. Vjerujući kako je svaka misna pretvorba predokus Božjeg Kraljevstva i navještaj njegovog konačnog dolaska, na kraju svake pretvorbe molimo i pjevamo: ‘Tvoju smrt, Gospodine, naviještamo. Tvoje uskrsnuće slavimo. Tvoj slavni dolazak iščekujemo’“, rekao je mons. Puljić.

Nadbiskup je istaknuo da nas svetkovina Tijelova „vraća nezaboravnoj Gospodnjoj večeri, Isusovoj posljednjoj Pashi s njegovim učenicima, koju je tako ‘vruće želio s njima blagovati’. Nešto je bilo neuobičajeno u tom blagovanju Pashe. Isus nakon blagoslova daje učenicima kruh uz riječi: ‘Uzmite i jedite, ovo je tijelo moje’, a onda i čašu uz riječi: ‘Uzmite i pijte, ovo je krv moja, novoga i vječnoga saveza, koja se prolijeva za vas i za mnoge na oproštenje grijeha’. Nakon toga izriče svoju oporučnu želju: ‘Ovo činite meni na spomen’“, rekao je mons. Puljić.

Tragom navještene Božje riječi, podsjetio je na temeljnu istinu koju iznosi sv. Pavao, da je Isus svojom kalvarijskom žrtvom sklopio Novi savez između Boga i ljudi.

„To više nije savez kamenih ploča, već savez srdaca: ‘Bit ću njihov Bog, a oni moj narod’. Kad je na Posljednjoj večeri Isus izgovorio riječi: ‘Ovo je čaša moje krvi, novog i vječnoga saveza’, nastupilo je mesijansko razdoblje, Novi savez u Krvi Kristovoj po kojoj se čovječanstvo povezuje s Bogom i Bog s ljudima.

U činu Isusove golgotske žrtve dogodilo se i otkupljenje. Sklopljen je savez. Euharistija koju slavimo kao nekrvnu žrtvu Novog saveza, prigoda je posvijestiti naše savezništvo s Bogom i doživjeti blizinu koja se rađa iz tog novog saveza“, poručio je nadbiskup Puljić.

Ključne riječi:
Puljić Tijelovo Zadar