Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Puljić: Kad Sin Čovječji dođe u slavi, nadamo kako će nas prepoznati jer smo vršili zakon ljubavi

Zadar (IKA)

Svečano misno slavlje na svetkovinu Krista Kralja u katedrali Sv. Stošije u Zadru u nedjelju 25. studenoga predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

 

„Nedjeljom posvećenom Kristu Kralju, gospodaru vremena i prostora, završava liturgijska godina. Tako svaku godinu pohranjujemo u arhiv povijesti gdje će biti čuvana do sudnjeg dana, kad će o njoj Krist izreći svoj sudski pravorijek“, rekao je nadbiskup, istaknuvši da i prorok Ezekiel opisuje Kralja koji će doći kao pastira koji sabire, čuva i njeguje svoje stado, povija ranjene, krijepi nemoćne, traži izgubljene, za svoje ovce spreman je dati i život.

„Ni traga spektaklu koji resi ovozemaljske kraljeve. Krist je kralj, ali njegovo kraljevstvo sasvim je drukčije. Ne vlada silom, već ljubavlju. Njegova su posebna briga beskućnici, gladni, napušteni, potrebni. On nagrađuje one koji prime prognane i nahrane gladne, koji pohode utamničene i utješe ožalošćene. Njegov konačni sud sročen je jasno: Poznajem vas jer ste vi mene u njima prepoznali. Uđite stoga u veselje Gospodara svoga“, rekao je mons. Puljić.

Istaknuvši da je Krist pokazao moć koju nikada nisu imali drugi kraljevi, liječio je bolesne, oslobađao opsjednute, stišavao oluju na moru i zapovijedao mrtvima da ustanu, nadbiskup je rekao da to nije koristio kako bi vladao ljudima. „Dapače, naredio je svima koji žele ići za njim, neka služe drugima. Kad ga jednom zbog učinjenoga čuda narod htjede učiniti kraljem, on se sklonio i nestao između njih. Jer nije došao da mu služe već da on služi.

Sam je pred Pilatom priznao kako njegovo kraljevstvo nije od ovoga svijeta“, rekao je mons. Puljić, poručivši: „Ovozemaljskim kraljevima važni su bogati, moći, uspješni i jaki ljudi. Kralju Isusu važni su oni koji dobro čine, pomažu siromasima, hrane gladne, brinu za bolesne, posjećuju zatvorenike, žive po ljubavi. Kad Sin Čovječji dođe u slavi, nadamo kako će nas prepoznati jer smo vršili zakon ljubavi“.

Isus je neprimjetan među nama u likovima najpotrebnijih, stoga susresti siromaha i biti prema njemu velikodušan znači susresti samoga Krista, rekao je mons. Puljić. U tom je kontekstu spomenuo 25. obljetnicu djelovanja Hrvatskog Caritasa i zahvalio „što je naš Caritas očitovao ljubav i pomoć u brojnim nevoljama diljem domovine i svijeta. Nesebično je liječio rane siromašnih i starih, bolesnih, žalosnih i napuštenih, rubnih i prezrenih, u duhovnim krizama i psihičkim teškoćama, djecu bez roditelja i sa smetnjama, invalide i udovice, osamljene i ovisne, žrtve nepravde, prognanike i izbjeglice.

Nema kraja toj silnoj procesiji potrebnika o kojima je naš Caritas vodio brigu te velikom strpljivošću, blagošću i ustrajnošću prepoznavao u njima lice siromašnoga i napuštenoga Krista. Jer Krist nam je poručio da što god dobra učinimo jednome od njegove najmanje braće, njemu smo učinili“, zaključio je nadbiskup Puljić.

 

Ključne riječi:
Krist Kralj Puljić Zadar