Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Puljić: Lijepo je osjetiti Božić kroz oči male djece

Zadar (IKA)

Božićni susret jedanaest prvašića Katoličke osnovne škole Ivo Mašina u Zadru, njihovih roditelja i obitelji, djelatnika škole i zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića održan je u utorak 18. prosinca u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa 'Zmajević' u Zadru.

U prigodnom glazbeno-scenskom nastupu djeca su pjevala božićne pjesme, izvela igrokaz i recital, želeći pokazati plod svoga rada i učenja proteklih mjeseci. Ravnatelj Katoličke OŠ Ivo Mašina don Roland Jelić zahvalio je na dolasku osnivaču škole nadbiskupu Puljiću. „Hvala što se nas svojim dolaskom podržali. Djeci to jako puno znači. Stalno su nas pitali: ‘Je li dolazi nadbiskup, hoće li doći?’. Uime djelatnika škole zahvaljujem na brizi koju pokazujete. Svaki put kad se susretnemo pitate kako škola napreduje, kako su dječica“, rekao je ravnatelj Jelić u obraćanju nadbiskupu, kojemu je svaki prvašić odvažno prišao kao u nogometnoj vrsti i sportski ga pozdravio pljeskom o dlan, ‘Daj pet’.

Kroz program je vodila učiteljica Doris Erceg, istaknuvši da su se djeca marljivo i radosno pripremala za taj susret i da im prisutnost pridošlih puno znači. S djecom su radila i na susretu su bile i Marina Lisica, učiteljica engleskog jezika (djeca su pjevala pjesmu i na engleskom), vjeroučiteljica Ružica Anušić i Tamara Buterin, učiteljica u produženom boravku koja je zahvalila roditeljima na povjerenju da su djecu upisali u katoličku školu. Rekla je da su ta razdragana djeca i njihova, djeca učiteljica te da je počašćena i blagoslovljena raditi s njima u katoličkoj školi.

U obraćanju nazočnima mons. Puljić je rekao: „Lijepo je osjetiti Božić kroz oči male djece. Bog je toliko volio djecu da je i sam postao dijete. Kod Božića osjećamo toplinu koju može samo rođeno dijete stvoriti u obitelji, gdje su oči svih uprte prema djetetu. Zato su naše oči usmjerene prema Isusu koji se rodio u Betlehemu. Ali najvažnije i najljepše je da se Isus svakog Božića želi roditi kod nas. U našem srcu, u srcu naših obitelji, u gradu, nadbiskupiji. Tu smo pozvani pripraviti put Isusu. Put se najviše može pripraviti ako ponovimo logiku koju su evanđelisti ispričali kad su nam donijeli povijest kako je Bog došao među nas. U koje mjesto, u kojim okolnostima, gdje Bog najradije dolazi? To je našim ljudskim očima neshvatljivo, ali Bog se jako dobro osjetio u špilji, među pastirima, na rukama jednog Šimuna, vjernika koji je s čežnjom iščekivao taj trenutak jer mu je Bog objavio da neće umrijeti dok ne sretne Mesiju. Dakle poniznost, jednostavnost, skromnost, to su mjesta gdje se Bog najradije nalazi. Učinimo nešto neka dođe i kod nas ovoga Božića“.

Nakon predstave nazočni su mogli ostaviti prilog za razne božićne ukrase koje su prvašići izrađivali sa svojim roditeljima u radionici škole, a bili su izloženi u dvorani sjemeništa. Prilog od te prodaje namijenjen je za Fond djece iz obitelji slabijeg imovinskog statusa kojega ta škola namjerava osnovati, misleći na svoje širenje u budućnosti tijekom kojega će među učenicima biti i djece koja su u potrebi, a žele ih pomoći i podržati. Da su prvašići ‘Ive Mašine’ već u toj dobi osvješteni za prave vrednote i razvijenog osjećaja za bližnje, pokazao je i Umjetnički kutak, gdje su bili izloženi likovni radovi djece na ogled roditeljima. Među slikama djeca su napisala i dirljive natpise sa sljedećim porukama: „Želim da svi budu zdravi i da imaju hranu. Želim da svi budu sretni, da imaju hranu i da ne budete tužni. Želim da mala gladna djeca budu nahranjena i napijena. Želim vam iz mog srca da svi ljudi budu dobri i želim vam iz vašeg srca sretno i najbolje. Cijeli svijete, želim vam sretan Božić i Novu Godinu“.

Zadar je šesti grad u Hrvatskoj u kojemu je 3. rujna 2018. g. s radom počela katolička osnovna škola. Prva je osnovana 2009. g. u Šibeniku, a nakon toga u Zagrebu, Požegi, Rijeci i Varaždinu.