Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Puljić: Na početku 2020. zahvalni smo Mariji Bogorodici što je po Isusu donijela mir Božji ljudima

Zadar (IKA)

Na svetkovinu Marije Bogorodice i Svjetski dan mira u srijedu 1. siječnja zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodio je svečano misno slavlje u katedrali Sv. Stošije u Zadru.

„Osam dana nakon Isusova rođendana, Crkva slavi blagdan Majke Božje Bogorodice. Dostojno je i pravedno uz rođendan Sina Božjega posvetiti i dan Onoj koja je najzaslužnija da nam je stigao Spasitelj svijeta. U tom vidu prvi dan Nove godine darovan je Mariji koja je početak boljega svijeta“, rekao je mons. Puljić.

„Posvećujući prvi dan Nove godine Bogorodici, Crkva želi staviti sve pod zaštitu Isusove i naše majke. Neka nas ona čuva, štiti i brani od svakoga zla i grijeha, od nesigurnosti i nereda, gorčine i razočaranja, od duhovnih i životnih opasnosti. U njoj ćemo uvijek naći srce majke koja razumije naše suze, muke, boli, patnje i trpljenja. Nije bez razloga sveti Pavao VI. pri završetku Drugog vatikanskog sabora, 21. studenoga 1964. proglasio Mariju Majkom Crkve. Deset godina kasnije, u pobudnici o štovanju BDM ‘Marialis cultus’ (1974.) napisao je da je Marija ‘model Crkve’ jer ona je ‘Djevica koja sluša’ i s vjerom prima riječ Božju. Ona je i Djevica koja moli i rađa te Djevica koja prinosi. To pokazuje opravdanost da se Mariji koja je rodila začetnika našeg spasenja posveti početak godine. Jer ona je početak spašenoga svijeta“, poručio je nadbiskup Puljić. Podsjetio je da je naziv Bogorodica prva od četiri dogme o BDM koja je usvojena na Efeškom saboru 431. g. Druga dogma je o Marijinom djevičanstvu definirana na Lateranskom saboru 649. g., a treću o njenom bezgrešnom začeću proglasio je papa Pio XII., da je Marija odmah nakon smrti „dušom i tijelom bila slavno uznesena na nebo“.

Nadbiskup je predstavio i sadržaj Papine poruke za 53. svjetski dan mira, otkad je 1968. g. sv. Pavao VI. odredio da se uz Novu godinu obilježava taj dan. „Papa Pavao VI. slavio ga je 11 puta, Ivan Pavao II. 27 puta, papa Benedikt XVI. 8 puta. Papa Franjo ga obilježava osmi put. Teme koje su četvorica papa obrađivali su raznolike“, rekao je mons. Puljić, navodeći široki spektar predstavljenih ideja: Želiš li mir čini pravdu i brani život; Istina je snaga mira; Mir je Božji dar; Razvoj je novo ime mira; Ako želiš mir, pomozi siromasima; Vjerska sloboda, put koji vodi k miru. Odgajati mlade za pravdu i mir; Od ravnodušnosti do milosrđa; Dobra politika je u službi mira. Tema ovogodišnje poruke je „Mir kao put nade: dijalog, pomirenje i ekološko obraćenje“.

Zaključio je „da smo na početku nove 2020. godine zahvalni Mariji Bogorodici što je po Isusu donijela mir Božji ljudima, vremenima i narodima. Isus i ove godine želi osnažiti našu vjeru i zajedništvo noseći darove blagoslova i mira. Primimo ga i recimo mu da je on mir i čežnja naše duše. Neka nas Novorođeni obdari svojim darovima radosti, zdravlja i mira“.