Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Puljić u Zadru predvodio misu na svetkovinu Marije Bogorodice i Svjetski dan mira

Zadar (IKA)

Zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić na svetkovinu Marije Bogorodice i Svjetski dan mira u subotu 1. siječnja predvodio je svečano misno slavlje u katedrali sv. Stošije u Zadru.

„Osam dana nakon Isusovog rođendana, Crkva slavi blagdan Majke Božje Bogorodice. Dostojno je i pravedno uz rođendan Sina Božjega posvetiti dan i Onoj koja je najzaslužnija da nam je stigao Spasitelj svijeta. Prvi dan Nove godine darovan je Mariji Bogorodici, čime Crkva želi staviti sve pod zaštitu Isusove i naše majke. Neka nas ona čuva, štiti i brani od svakoga zla i grijeha, od nesigurnosti i nereda, od gorčine i razočaranja, duhovnih i životnih opasnosti. To pokazuje opravdanost da se njoj, koja je rodila začetnika našega spasenja, posveti sam početak godine. Jer, ona je početka spašenoga svijeta“, rekao je mons. Puljić.

I danas je put mira, nažalost, daleko od stvarnog života

Nadbiskup je govorio o Svjetskom danu mira koji se obilježava 55. godinu, otkada je 1968. g. sv. Pavao VI. odredio da se uz Novu godinu obilježava Svjetski dan mira. Papa Franjo ga obilježava deveti put, a ovogodišnja poruka pape Franje je naslovljena „Međugeneracijski dijalog, obrazovanje i rad: sredstva za izgradnju trajnoga mira“.

„I danas je put mira, nažalost, daleko od stvarnog života. Drama gladi i žeđi se pogoršava, a ekonomski sustav koji se temelji više na individualizmu nego na dijeljenju utemeljenom na solidarnosti i dalje prevladava. Kao u danima drevnih proroka, tako se i u naše vrijeme vapaj siromaha i krik zemlje ne prestaje uzdizati, vapeći za pravdom i mirom“, upozorio je mons. Puljić, rekavši da Papa predlaže tri puta za izgradnju trajnoga mira: međugeneracijski dijalog kao temelj za ostvarenje zajedničkih planova, obrazovanje kao temelj slobode, odgovornosti i razvoja te rad kao sredstvo za puno ostvarenje ljudskog dostojanstva.

Nadbiskup je govorio o krizi koja je bolna, ali je izvukla najbolje iz ljudi. „Tijekom pandemije vidjeli smo svjedočanstva suosjećanja, dijeljenja i solidarnosti. Globalna kriza pokazuje nam u susretima i dijalogu pokretačku snagu zdrave politike kao vrstan oblik ljubavi prema drugome. Govoreći o temi rada, Papa je istaknuo koliko je pandemija bolesti Covid19 štetno utjecala na svijet rada jer su milijuni proizvodnih aktivnosti propali; radnici su sve ranjiviji, obrazovanje na daljinu dovelo je do nazadovanja u učenju i školovanju. Trenutno samo jedna trećina radno sposobnog stanovništva uživa sustav socijalne zaštite ili samo ograničeno“, prenio je Papina upozorenja nadbiskup Puljić.

Zahvala Mariji Bogorodici što je po Isusu donijela mir Božji ljudima, vremenima i narodima

“Papa u Poruci govori i o porastu nasilja i organiziranog kriminala u mnogim zemljama koji guše slobodu i dostojanstvo ljudi, truju gospodarstvo i sprječavaju razvoj općeg dobra. Papa apelira da politika igra „aktivnu ulogu“ u promicanju „pravedne ravnoteže između ekonomske slobode i socijalne pravde“ potičući na poštivanje prava radnika. Papa upućuje zahvalu svima koji su se posvetili „velikodušno i odgovorno“ jamčiti ljudima obrazovanje, zaštitu prava, zdravstvenu skrb te materijalnu potporu siromašnima i onima koji su ostali bez posla. Sve odgovorne poziva hoditi hrabro i kreativno na putu dijaloga, obrazovanja i rada“, rekao je mons. Puljić, zahvalivši Mariji Bogorodici što je po Isusu donijela mir Božji ljudima, vremenima i narodima.

„Isus i ove godine želi osnažiti našu vjeru i naše zajedništvo, noseći darove blagoslova i mira. Primimo ga i recimo mu da je on doista mir i čežnja duše naše. Mirom Božjim blagoslovljene dane nove godine, neka sve Novorođeni obdari svojim darovima radosti, zdravlja i mira“, poželio je nadbiskup Puljić.