Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Srakić krstio peto dijete obitelji Klanac u Vođincima

Vođinci (IKA/TU)

U župnoj crkvi Kraljice svete Krunice u Vođincima u nedjelju 24. veljače đakovačko-osječki nadbiskup u miru mons. Marin Srakić, na poziv župnika Ante Šiška krstio je peto dijete obitelji Klanac.

U nazočnosti svojih roditelja Ane i Tomislava, sestre Petre, braće Darija, Filipa i Ivana te kume Tee Roždijevac, mala Matea primila je novi život iz vode i Duha Svetoga te postala članom zajednice kršćana. Uz nadbiskupa i župnika misnom je slavlju nazočio i vlč. Drago Marković, kancelar Nadbiskupske kurije.

Na početku misnog slavlja župnik je izrazio dobrodošlicu nadbiskupu i kancelaru. Misno slavlje predvodio je nadbiskup Srakić, koji je najprije pozdravio sve vjernike, zbor i župnika, a osobito obitelj Klanac. Nadbiskup je istaknuo da je krštenje petog djeteta prije svega radostan događaj kakvih je, nažalost, sve manje, a za koje je potrebno moliti se.

U svojoj se homiliji nadbiskup osvrnuo na Božju riječ koja donosi poznate zapovijedi: Ljubite svoje neprijatelje, činite dobro svojim mrziteljima, okrenite drugi obraz… te istaknuo kako prije svega trebamo ljubiti jedni druge. To znači da moramo jedni drugima opraštati, a da bismo to mogli potrebno je moliti. Obitelj treba naučiti dijete što znači oprostiti, a opraštati trebaju svi, i roditelji djeci i djeca roditeljima. Poruku ljubavi i opraštanja nadbiskup je povezao s proslavom krštenja, istaknuvši da je dijete Božji dar koji treba voljeti, tajna čije postojanje ne treba propitivati već se pobrinuti da ono postane dobar čovjek i na kraju da je ono kruna našega života. Nadbiskup je zaključio da ovo krštenje treba doživjeti kao nadu za svjetliju budućnost.

Nakon prigodne homilije uslijedio je obred krštenja i euharistijsko slavlje koje je animirao župni zbor.