Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Srakić: Pozvani smo sačuvati živu vjeru

Đakovo (IKA)

Umirovljeni đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić slavio je misu zahvalnicu za proteklu godina 31. prosinca u đakovačkoj katedrali.

Koncelebrirali su mons. Vladimir Dugalić, mons. Luka Marijanović, mons. Josip Bernatović, mons. Karlo Višaticki, preč. Mato Gašparović župnik župe Svih svetih Tomislav Ćorluka i župni vikar Ivan Kunčević.

U uvodu u misno slavlje nadbiskup je rekao: „Možda se pitate na čemu večeras zahvaliti kada je protekla godina bila obilježena mnogim krizama: gospodarskim i socijalnim, no mi smo kao kršćani pozvani gledati u svjetlo na nebu, ne izgubiti nadu u ono malo nebeskoga svjetla. Pozvani smo ne izgubiti se i sačuvati živu vjeru u riječima izgovornim u božićnoj noći jer je Emanuel – Bog s nama. Bog je s nama, nije daleko svojom milošću i oproštenjem, a to je temelj našega zahvaljivanja“.

Nakon liturgijskih čitanja župnik Ćorluka ukratko je iznio događanja i statistiku koji su obilježili proteklu godinu. Župni list koji prati život župe i izlazi dva put godišnje tiska se već 10 godina, tjedni listić sa župnim obavijestima izlazi 15 godina, župa ima svoju mrežnu stranicu, a odnedavno aktiviran je i Facebook profil. Na taj način život župe nastoji se približiti suvremenim trendovima i informacijama biti dostupni svim generacijama. U župi djeluje tridesetak živih vjerničkih krugova. Župnik je kao najvažniji događaj u 2018. istaknuo proslavu 150. obljetnice dolaska milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovo, 10. obljetnicu uspostave Đakovačko-osječke metropolije i mladu misu župljanina Patrika Križanca.

Spomenuo je i mladiće koji su u formaciji za duhovna zvanja Ivana Božića, Luku Banovića, Nikolu Klemena, Fabijana Petrovića i još dvojicu mladića koji su otišli u Družbu misionara Krvi Kristove. Poteškoća s kojim se župa susreće je mali odaziv djece na župnu katehezu i nedjeljnu misu. Od statističkih podataka u protekloj godini bilo je 137 kršenja, 125 prvopričesnika, 140 krizmanika, 79 vjenčanja i 140 sprovoda. Podijeljeno je 200.130 pričesti. Smanjio se broj vjernika na nedjeljnim misama s 3 000 na 2 400 osoba.

Misno slavlje animirao je Katedralni zbor pod ravnanjem mo Ivana Andrića.