Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Uzinić i franjevačka obitelj hodočastili svetom Josipu u Karlovac

Karlovac (IKA)

Riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić predvodio je u subotu 21. svibnja u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu misno slavlje na kojem su sudjelovali članovi Franjevačkoga svjetovnog reda „Blaženi Alojzije Stepinac“ i Franjevačke mladeži zagrebačkog područja, nekoliko obitelji Riječke nadbiskupije, hodočasnici iz Cresa, Jakšića, te članovi dječjeg zbora katedralne župe Uzvišenja svetog Križa iz Siska.

Koncelebrirali su duhovni asistenti Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži predvođeni fra Zvonimirom Brusačem, TOR područnim duhovnim asistentom Franjevačkoga svjetovnog reda, te mons. Antun Sente, rektor Svetišta.

U homiliji o. Brusač je između ostalog kazao kako vjerujemo da po sakramentu ženidbe muž i žena primaju Božju ljubav koja oblikuje njihovu međusobnu ljubav i njihovu ljubav prema djeci; te daje snagu njihovoj ljubavi. Papa Franjo nam poručuje kako se u društvu našeg vremena često čini da su djeca siročad bez oca, da su bez oca iako ga imaju. Vi prosudite ima li Papa pravo, ili u tome istine, ima li toga u hrvatskim obiteljima. Doista, djeca su siročad bez oca, kad nemaju dovoljno očeve prisutnosti, kad u ocu nemaju dovoljno oslonca i usmjerenja, kad u njemu nemaju model i uzor ponašanja, kazao je propovjednik te poručio kako nas sveti Josip uči prihvaćati Božju volju i onda kad je ona protivna našim planovima i očekivanjima. Sveti Josip nije bježao od stvarnosti svoga života ni od njegovih nepredviđenih okolnosti i zadaća, nego se s njima odvažno i odgovorno suočavao, te primijetio kako u Nazaretu Isus bijaše poslušan Josipu i Mariji, a mogao im je biti poslušan jer su oni bili poslušni Bogu. Tako možemo zaključiti da poslušnost djece pretpostavlja poslušnost roditelja Bogu, Božjoj riječi, Božjim zapovijedima, odnosno roditelji mogu od svoje djece tražiti ono što i sam čini, kazao je o. Brusač.

Nakon misnog slavlja mons. Sente je oko pet stotina okupljenih hodočasnika  približio povijest štovanja svetog Josipa i nastanak Nacionalnog svetišta u Karlovcu. Slijedio je zajednički objed „iz torbe“ na način da svi hodočasnici na zajednički stol stave pripravljenu hranu te svi zajedno blaguju. Ipak mnoge ukusne slatke i slane delicije za svoju franjevačku braću i sestre, kao dobri domaćini pripremili su članovi karlovačkog Franjevačkog svjetovnog reda.

U popodnevnim satima članovi franjevačke obitelji sudjelovali su u zajedničkim radionicama pod nazivom „Rastimo u zajedništvu“ te u predstavljanju mjesnih bratstva OFS-a i Frame. Susret je završio posjetom franjevačkom samostanu, muzeju i crkvi Presvetog Trojstva u Karlovcu gdje su se upoznali s radom karlovačkih franjevaca.

Hodočasnici s Cresa i Riječke nadbiskupije iz Karlovca su se uputili na 4. nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji u Ludbreg.

Tokom subote, u popodnevnim satima Josipove svetište su još posjetili bogoslovi Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM iz zagrebačke Dubrave predvođeni odgojiteljem meštrom fra Serđom Ćavarom, OFM, te župljani Fužina i Liča sa svojim župnikom dr. sc. Tomislavom Zečevićem.

Treću svibanjsku subotu k svetom Josipu u Karlovac hodočastilo je više od 600 hodočasnika.