Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Vukšić i kardinal Puljić sudjelovali na molitvi za mir u Ukrajini

Sarajevo (IKA)

Predsjednik Biskupske konferencije BiH vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić, zajedno sa svojim prethodnikom kardinalom Vinkom Puljićem, na blagdan Uzvišenja Svetog Križa u srijedu 14. rujna nakon večernje mise u katedrali Srca Isusov u Sarajevu sudjelovao je na klanjanju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom i molitvi za mir Ukrajini, prenosi KTA.

Uz sudjelovanje nekoliko svećenika i većeg broja redovnica raznih družbi i drugih vjernika klanjanje je predvodio katedralni župnik dr. sc. vlč. Oliver Jurišić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Liturgijsko pjevanje animirao je katedralni župni zbor uz orguljsku pratnju sestre Milosrdnice Petronile Kovačević.

Tijekom klanjanja gorjela je svjetiljka mira u prezbiteriju katedrale koju je iz bazilike Sv. Petra u Vatikanu donio i darovao sveti papa Ivan Pavao II. tijekom Večernje u predvečerje 12. travnja 1997. godine. Tom prigodom Sveti Otac je, između ostalog, rekao: „Došao sam u Sarajevo da bih na ovome napaćenom tlu ponovio poruku apostola Pavla: ‘Krist je Mir naš, on koji od dvoga učini jedno: razori pregradu razdvojnicu, to jest neprijateljstvo’ (Ef 2, 14). U visokoj se ‘pregradi razdvojnici’, pred kojom se svijet osjećao gotovo bespomoćan, napokon pojavila ‘pukotina mira’. Uslišana je ustrajna i žarka molitva koju je označavala svijeća što je zapaljena u bazilici sv. Petra u vrijeme strašnih dana rata. Sada tu svijeću povjeravam vama kako bi u ovoj katedrali nastavila gajiti pouzdanje u majčinsku pomoć Presvete Djevice podsjećajući sve na obvezu neumornoga rada u službi mira“, prenosi KTA.