Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Zgrablić pohodio župnu crkvu u Pridrazi

Pridraga (IKA)

Zadarski nadbiskup Milan Zgrablić je tijekom svečanog misnog slavlja koje je predvodio na svetkovinu Uzašašća Gospodinova, u četvrtak 9. svibnja 2024., u župnoj crkvi Gospe od Ružarija u Pridrazi, blagoslovio krstionicu, svetohranište, križ i oltarnu sliku.

„Krstionica nam pomaže da uđemo u stvarnost Isusovog života. Krštenjem se događa promjena našeg života. Uranjamo u sâmog Boga. Svetohranište nam pomaže razumjeti novu stvarnost u kojoj Krist sada živi i stvarnost u koju nas je on uzeo. Kad je Isus uzašao na nebo, time se potpuno vratio Ocu kao Bog i čovjek“, rekao je mons. Zgrablić. Vjernicima je poručio da je Isusova pobjeda i njihova pobjeda jer su na njega nakalemljeni.

„Isus je nadvladao svako zlo, čak i smrt. Duh Sveti koji je prisutan u Isusu želi i u nama djelovati, želi i nas oživljavati da i mi činimo znakove koji su pratili Isusove učenike, koje i Božja riječ navodi. Nismo izgubljeni. Krist je svojim uskrsnućem, svojom snagom, silom Duha Svetoga pobijedio zlo i grijeh, a u Kristu smo i mi pobijedili“, naglasio je. Pritom je potaknuo na zahvalu Isusu za sve što je učinio za čovjeka.

Nadbiskup je rekao da se ne treba bojati jer nema grijeha koji Gospodin neće oprostiti. „U trenutku našeg začeća Gospodin nam je darovao dio sebe. Naša duša je bitna, ona nas pokreće i animira naše tijelo. Zato je jako važno da spoznamo vrijednost duše o kojoj ovisi čak i naše tijelo, ono kako se osjećamo. Naša duša je važna za naše osjećaje, za naše raspoloženje, našu nutrinu“, kazao je.

Rekao je da je sve što je blagoslovio u crkvi, znak onoga što su vjernici primili na krštenju i što primaju u sakramentima, što im je Gospodin donio.

Potaknuo ih je da budu svjesni kako su uzdignuti na nebo te da ne budu zabrinuti samo za zemaljsko i tjelesno da ne bi izgubili dušu. „Opredijelimo se za Boga i budimo radosni svjedoci da nas prate znakovi, da se ne bojimo jer Krist je pobijedio, a u Kristu smo i mi pobijedili. To nije naša snaga, nego Isusova pobjeda, njegova milost, njegov dar“, poručio je mons. Zgrablić, potaknuvši na poštovanje prema blagoslovljenim svetinjama.

„Radosni smo što je blagoslovljena krstionica gdje će se u osobnoj i u vjeri Crkve dijeliti sakrament novog rođenja, svetohranište za čuvanje euharistije, nebeske hrane, križ koji predstavlja Kristovu muku i njegovu slavnu pobjedu nad smrću te je svjedočanstvo naše vjere i znak ljubavi, a nadoltarna slika Posljednje večere, prikaz Isusa i apostolske zajednice, potiče želju za duhovnim uzdizanjem i osobnom svetošću“, poručio je predslavitelj.

Misu su suslavili župnik u Pridrazi don Tomislav Baričević i don Šime Kevrić, koji je kao župnik djelovao u Pridrazi u vrijeme komunizma i doprinio izgradnji pridraške crkve.

Župnik Baričević je vjernicima istaknuo vrijednost zajedništva koje je dio Isusove molitve i potreba osobito u današnjem vremenu. Zahvalio je Margiti Zubčić s kojom je najprije razgovarao o planiranom poslu i premještanju njezine već postojeće slike u primjereniji prostor. Za podršku je zahvalio nadbiskupu Zgrabliću, župnom vijeću i talijanskoj tvrtki umjetnina Ferdinad Stuflesser (Ortisel) čiji su radnici dlijetom oblikovali izvornu skulpturu Isusovog tijela, te posredniku župniku u Vrani don Srećku Petrovu. Don Tomislav je zahvalio i vjeroučitelju Danijelu Tiriću koji je iz Moslavine gdje živi, nabavio i o svom trošku dopremio stare hrastove grede za križ. Stolaru Miru Petroviću iz Biljana Gornjih zahvalio je za izradu križa.

Osim njima, zahvalio je akademskim umjetnicima kiparu Petru Doliću iz Zagreba i slikaru Mati Ljubičiću iz Zadra. „Kroz djela njihovih ruku: postolje za Gospu Luzaricu, naslovnicu župne crkve, krstionicu, svetohranište i nadoltarnu sliku, gledamo kako je ljepota sličnost s božanskom ljepotom u kojoj stvari imaju udjela“, kazao je. Zahvalio je i suradniku kipara Ivici Brkiću, kamenoklesaru iz Zadra, i Marku Zubčiću pok. Mile na ličilačkoj pripremi zida za postavljanje slike. Stolaru Filipu Kadiji iz Svetog Filipa i Jakova župnik je zahvalio za sjedala, a župljanima što su svojim prilozima doprinijeli ljepoti crkve po njenom uređenju i na duhovnu korist.

Župna crkva Gospe od Ružarija u Pridrazi izgrađena je 1978., u vrijeme župnikovanja don Šime Kevrića. Crkvu su do temelja srušili Srbi u agresiji na Hrvatsku 1991. godine. Na istom mjestu, po prvotnom projektu koji je izradio inženjer Tomislav Paleka iz Zadra izgrađena je nova crkva koju su financirali tadašnje Ministarstvo za javne radove, obnovu i graditeljstvo Republike Hrvatske, Zadarska nadbiskupija i župa Pridraga. Tadašnji zadarski nadbiskup Ivan Prenđa posvetio je župnu crkvu Gospe od Ružarija u Pridrazi 5. listopada 2002., kada je župnik bio Jure Zubović. Postaje križnoga puta u župnoj crkvi su rad kiparske kolonije i Udruge „Sjaj hrvatske Crkve“ iz Osijeka.