Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Zgrablić predvodio misu na Pepelnicu u katedrali sv. Stošije

Zadar (IKA)

Misu s obredom pepeljanja na Čistu srijedu, 22. veljače u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

„U jakom vremenu korizme pozvani smo dublje ulaziti u bogatstvo kreposti i zasluga Isusa Krista jer je to veliko bogatstvo Bog nama darovao kako bismo se ispunili milošću spasenja, najvećim dobrom koje možemo primiti u ovom životu“, rekao je mons. Zgrablić. Istaknuo je da liturgijska gesta pepeljanja želi pozvati na razmišljanje o tome što je čovjek bez milosti spasenja.

„Prihvaćajući evanđelje i poziv na obraćenje, odnosno Isusa u svoj život, ulazimo u nadnaravno otajstvo božanskog života. Ta se milost stavlja pred nas. Vjera nije samo saznanje, skup istina. Vjera nije pasivna. Vjerovati znači ustati. Potrebno je vjerom i djelotvornom ljubavlju, pa i onda kada moramo prihvatiti muku i križ, hodati u slavi uskrsnuća“, poručio je nadbiskup Zgrablić istaknuvši da vjera pokreće čovjeka da čini dobro i poziva da  mijenja sebe na obraćenje.

„Vjera nas potiče da trajno naš pogled usmjeravamo na Krista, njegov križ i njegovu ljubav. Isusova muka i njegovo uskrsnuće snaga su našeg života. Tim putem Gospodin nas želi voditi da i mi hodamo, da bismo dospjeli tamo gdje on u bîti svoga života postoji“, rekao je zadarski nadbiskup.

Mons. Zgrablić predstavio je i neke naglaske iz ovogodišnje korizmene poruke pape Franje koji potiče na razmatranje Isusovog preobraženja na brdu Tabor.

„U korizmi smo pozvani uspeti se s Isusom na goru visoku, da s Božjim narodom doživimo posebno iskustvo askeze. Na grčkom riječ askesis znači vježbati. Askeza je naša vježba duha u kojoj uspostavljamo ravnotežu duha i gospodarimo nad svojim strastima i tjelesnim prohtjevima, odvajajući se od osrednjosti i ispraznosti“, prenio je Papin poticaj mons. Zgrablić. Naglasio je potrebu kretanja na put koji vodi uzbrdo i zahtjeva napor, žrtvu i usredotočenost, poput izleta u planinu.

„Papa nas poziva da mislimo na vrhunac planine, na cilj putovanja, da se radujemo onome što nam se nakon napora uspona pruža. Na kraju uspona,  trojici učenika koji su pratili Isusa dana je milost da ga vide u njegovoj slavi, obasjanog nadnaravnom svjetlošću. Božanska ljepota tog viđenja bila je neusporedivo veća od svih napora koje su učenici morali podnijeti dok su se penjali na brdo Tabor“, rekao je propovjednik.

Pri svakom usponu mora se paziti na stazu, ali panorama koja se na kraju pruža iznenađuje i uzvraća svojom milinom. Cilj predstavlja promjenu, preobrazbu u našem životu koji ima svoje konačno ispunjenje u uskrsnuću.

Propovjednik je kazao da je važno slušati Isusa koji govori. „Bog se služi našim jezikom, našim glasom, da dopre do nas, da nam izrekne svoju poruku, kako bismo našom voljom prihvatili i sudjelovali u otajstvu njegovog spasenja. Njegova riječ uvijek je Radosna vijest koja potiče naše srce da se raširi, kako bi u njemu bilo više mjesta za ljubav, za Boga, bližnjega i za Duha Svetoga, a time i u nama više zadovoljstva“, rekao je mons. Zgrablić.

U duhu Papinih riječi da Gospodin govori u braći i sestrama, osobito u potrebnima, mons. Zgrablić je poručio: „Gospodina prepoznajemo i na licima nastradalih u Turskoj i Siriji te im našim prilozima nadbiskupijskom korizmenom akcijom želimo iskazati blizinu, ljubav i pomoć. Prepoznajemo odraz Isusovog lica u drugim prognanima, ožalošćenima, ranjenima, u nemirima i ratovima u kojima živimo. Prepoznajemo odraz Isusa u licu bližnjega koji je potreban našeg milosrđa, blizine, topline i lijepe riječi“, rekao je nadbiskup Zgrablić, poželjevši da sveto i milosno korizmeno vrijeme bude plodonosno i radosno.