Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Zgrablić predvodio misu zahvalnicu u zadarskoj katedrali

Zadar (IKA)

Zadarski nadbiskup Milan Zgrablić predvodio je misu zahvalnicu na kraju građanske godine, u nedjelju, 31. prosinca 2023. u katedrali sv. Stošije u Zadru, izvijestila je Zadarska nadbiskupija.

„U godini na izmaku Bogu želimo reći našu hvalu i zahvalu. Kada iskreno promišljamo o našem životu i u našoj vjeri duboko zakoračimo u ono što nam Bog daruje, možemo spoznati da je Bog najveće i najvažnije dobro u našem životu. Sve dobro što činimo i mislimo, plod je Božjega duha. Bog nas nadahnjuje i daruje nam snagu“, poručio je nadbiskup Zgrablić. Naveo je koje sve velike stvarnosti Bog daruje u životu, „a toliko smo se naviknuli na njih da o njima i ne razmišljamo: to su sposobnosti da naše srce kuca, pluća dišu, da je svaka naša stanica živa, da naš organizam funkcionira; imamo sposobnosti da možemo raditi i obavljati razne radnje. Sve to je zahvaljujući Božjoj milosti i daru koji nas prate, iz trenutka u trenutak uvijek nas obdaruje novom snagom, novim duhom koji počiva u nama“, rekao je mons. Zgrablić.

Misleći na sve to, „kako onda Bogu ne reći duboko hvala kada vidimo koliko djeluje u našem životu, hvala za ono što nam Bog pokazuje i govori. Ne samo da nas krijepi na putu našeg života i da od njegove milosti živimo, nego Bog nam pokazuje koliko smo mi vrijedni. Nitko nikada nije nam izrekao i pokazao veću veličinu od toga kako je to Bog učinio u Isusu, koliko je svatko od nas vrijedan u Božjim očima, koliko nalazimo ljepote i vrijednosti u Božjim očima kada s Gospodinom živimo, kada vidimo da je Bog postao maleno dijete da ga možemo primiti u naše ruke, sakrio se u posvećeni kruh da ga možemo primiti u svoje srce, da se možemo služiti njegovom ljubavlju. Podijelio je svoj vječni, božanski život s nama, prihvatio je muku i trpljenje i za nas je umro na križu da nam pokaže koliko nas ljubi i koliko mu je stalo do nas“, poručio je mons. Zgrablić.

Više od toga da je čovječja hvala veličanje Boga, jer čovjek nikojim činom ne može povećati Božju veličinu, nadbiskup je istaknuo: „Kroz našu zahvalu, kada gledamo u ljubav Gospodina, ta naša zahvala je zapravo otvaranje naše duše i našeg srca Bogu, da primimo još više Božje milosti i ljubavi. Jer ta naša zahvala vodi nas u ljubav! Vodi nas u Božju ljubav. Kada vidimo da Bog čini toliko dobra u našem životu, kako mu ne biti zahvalan, kako ga ne ljubiti i na njega ne misliti, kako se s njim ne družiti, kako da nam Bog ne bude drag u našem životu“, potaknuo je mons. Zgrablić.

„Nazaretska obitelj nije sveta zato što nije imala problema, nego zato što je Bog uvijek bio središte njihovog života“

Ovogodišnji zadnji dan građanske godine podudara se s blagdanom Svete obitelji Isusa, Marije i Josipa te je nadbiskup poručio: „Gospodinu želimo izreći veliko hvala i za svaku našu obitelj. Obitelj je tako velika i važna, jer u obitelji i kroz obitelj možemo otkrivati Boga i postati ono što Bog želi da postanemo. Jer i Bog je izabrao put obitelji da bi nas spasio. Isus je većinu svoga života živio u obitelji. Od 33 godine, 30 godina živio je u obitelji.“

Isus nije održao neko predavanje, lekciju o obitelji, „nego je obitelj još više izrekao na način što je obitelj postala događaj, što se dogodilo nešto u jednoj obitelji. Isus je posvetio obitelj time što se on u njoj utjelovio i u njoj živio. Bog nas poziva da i mi sebe ostvarujemo u svojim obiteljima“, naglasio je nadbiskup, rekavši da je Isus objavio da je sâmi Bog u svojoj veličini i nedokučivosti za čovjeka, obitelj.

Isus je objavio da je „Bog zajedništvo ljubavi Presvetog Trojstva, zajedništvo Oca, Sina i Duha Svetoga i da u toj obitelji, u tom Trojstvu, Bog nije osamljenik, nije sam, nego Bog je zajednica, zajedništvo koje je komunikacija ljubavi. To je tako jaka komunikacija, da među osobama Presvetog Trojstva, u Bogu, nisu razlike, nego je jedan, jedinstveni Bog u tri osobe“, istaknuo je mons. Zgrablić, u tom kontekstu poručivši: „Bog nama daruje život i stvara nas na svoju sliku, onakav kakav je on“, u zajedništvu osoba.

„Prema tome, i mi u obitelji tražimo objavu Boga, tražimo Boga da vodi put našeg života. Bog želi da se mi ostvarujemo u našoj obitelji onako kako se on ostvaruje u obitelji Presvetog Trojstva, kako se Isus ostvaruje u svojoj Nazaretskoj, svetoj obitelji, na način da je tu vladala međusobna ljubav, međusobno poštovanje. Isus je u svojoj obitelji bio podložan, poslušan, tu se on odgajao i učio raznim radnjama, sve do činjenja dobra. Isus je sve naučio u svojoj obitelji“, rekao je mons. Zgrablić, dodavši da se u tome otkriva naravna stvarnost obitelji koja ljude prati.

Osim svoje naravne stvarnosti, „sveta Nazaretska obitelj ima još jednu karakteristiku koja mora biti i naša – a to je da su Marija, Josip i Isus bili usmjereni na Božju volju. Nisu je uvijek razumjeli. Isusa su bili izgubili kad je imao 12 godina i nisu razumjeli što je Isus rekao, da mu je biti u kući Oca njegovog.

Ni mi nećemo uvijek shvatiti i razumjeti što se događa, ali kasnije vidimo, kao što je Bog rekao Mariji i Josipu, što je bila volja Božja za Svetu obitelj, koja je bila veća od mogućnosti njihove trenutne spoznaje. Ali, to je bilo spasonosno za cijeli svijet! To je postalo blagoslov za svakoga od nas!“, poručio je mons. Zgrablić.

U tom kontekstu, potaknuo je da svaki član obitelji najprije traži, sluša, odgonetava što je Božja volja za njegov život. „U našim obiteljima moramo biti usmjereni ne samo na neki osobni interes i osobnu ugodnu, nego neka svaki član obitelji promišlja koja je to Božja riječ i zakon koje treba slušati i slijediti u životu, što je Bog rekao. Budem li tako činio, Bog će me voditi k najvećem dobru, ne samo mom osobnom dobru.

Svaki član Nazaretske obitelji postaje uzor povijesti cijelog čovječanstva, jer su dozvolili da ih Bog vodi u njihovom životu. Jer su surađivali s Božjom voljom, s Božjim nakanama u lijepim i u neugodnim trenucima, i u trenucima muke, teškoća i umiranja na križu, dok je Majka gledala svoga Sina; Marija je uvijek sudjelovala i bila prisutna u Božjoj volji i Božjem planu“, poručio je mons. Zgrablić, istaknuvši: „Nazaretska obitelj nije sveta u smislu da je bila bez problema i poteškoća. Sv. Šimun je rekao Mariji da će joj mač boli probosti dušu. Svi imamo poteškoća. I Nazaretska obitelj je imala velikih problema, poteškoća, izgnanstva, nerazumijevanja, trpljenja, nije ih to mimoišlo. Nazaretska obitelj nije sveta zato što nije imala problema, nego zato što je Bog uvijek bio središte njihovog života.“

„Molimo za naše obitelji“, potaknuo je zadarski nadbiskup, upozorivši: „Svijet u kojem živimo nije previše na strani obitelji. U obitelji se dožive najljepše, ali i vrlo teške stvarnosti, rane i boli. Koliko suza je proliveno zbog nerazumijevanja i poteškoća u obitelji? Neka svatko čini koliko je do njega da naše obitelji budu što sličnije Nazaretskoj obitelji, da žive po principima Božje volje koja nas vodi samo dobru, milosti i ostvarenju najboljega za nas, a najbolje za nas je ono što je Bog nama namijenio. Tada sebe ostvarujemo u našoj punini, našoj originalnosti i poslanju koje nam je Gospodin dao da ga činimo u ovom svijetu“, poručio je predvoditelj slavlja.

Potaknuvši na zahvalnost Gospodinu za brojne milosti u protekloj godini, nadbiskup Zgrablić poželio je da molitva za obitelji bude „duboka“, da Gospodin blagoslovi okupljene u njihovim obiteljima, da obitelji budu na njegovu slavu i da njezini članovi žive Božju volju, kako bi ona bila za njihovo posvećenje i spasenje, izvijestio je Tiskovni ured Zadarske nadbiskupije.