Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskupu Kondrusiewiczu vlasti dopustile povratak u zemlju

Minsk (IKA)

Nadbiskup Minsk-Mohileva Tadeusz Kondrusiewicz, predsjednik Bjeloruske biskupske konferencije može se vratiti u zemlju, priopćio je u utorak 22. prosinca apostolski nuncij u Bjelorusiji, nadbiskup Ante Jozić, a prenio Vatican News.

Nuncij Jozić potvrdio je da je „primio od mjerodavnih državnih tijela“ informaciju da „više nema prepreka za ponovni ulazak na teritorij Republika Bjelorusije“ nadbiskupa Minska. Nadbiskup Jozić je izrazio „zahvalnost vlastima“ što su „pozitivno odgovorile“ na zahtjev pape Franje u pogledu mogućnosti povratka mons. Kondrusiewicza, „koji će tako moći proslaviti svetkovinu Božića s vjernicima čiji je pastir“.

U četvrtak 17. prosinca, kako je izvijestio Tiskovni ured Svete Stolice, bivši nuncij u Bjelorusiji, mons. Claudio Gugerotti, sastao se, kao Papin posebni izaslanik, s predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom „kako bi izrazio zabrinutost“ pape Franje „zbog trenutnih prilika u zemlji“.

Od 31. kolovoza ove godine bjeloruske su vlasti onemogućavale nadbiskupu Kondrusiewiczu povratak u domovinu nakon putovanja u Poljsku.