Budi dio naše mreže
Izbornik

Nagradni izlet najuspješnijih ekipa vjeronaučne olimpijade Splitsko-makarske nadbiskupije

Zadar (IKA)

Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije, pod vodstvom predstojnika don Josipa Periša, organizirao je 23. ožujka jednodnevno putovanje u Zadar i Nin. Izletom je nagrađeno šest najbolje plasiranih ekipa iz osnovnih i pet iz srednjih škola koje su sudjelovale na nadbiskupijskoj vjeronaučnoj olimpijadi u Osnovnoj školi kraljice Jelene u Solinu.

Dolaskom u Zadar učenici, njihovi mentori i članovi Povjerenstva stavili su svoje molitve u ruke sv. Krševana, sv. Šime i sv. Stošije. Potpun doživljaj vrijedne spomeničke baštine pružila je svojim gostoprimstvom s. Viktorija Gadža. Tako su mnogi bili u mogućnosti da iz svoje bogate riznice naučenog gradiva ožive višestoljetnu i burnu povijest grada.

Prvo su posjetili crkvu Sv. Šimuna gdje ih je dočekao čuvar crkve Anđelo Gracin. Na mjestu gdje se nalazi neraspadnuto tijelo čovjeka koji je primio Isusa u ruke euharistijsko slavlje predvodio je don Josip Periš. “Ima li ljepše poruke Evanđelja nego one u kojoj Boga možemo zvati svojim Ocem? Naš Otac je dobar, bogat, sinovi su Njegovo najveće bogatstvo. On nas uvijek uvažava i po cijenu da potrati svoje bogatstvo. On uvijek ide prvi ususret. Pričajte svojim prijateljima o takvom Bogu koji nas ljubi, daje nam slobodu, poštuje našu osobnost i uvijek oprašta“, poručio je Periš.

Obišli su potom crkvu Sv. Marije koja pripada ženskom benediktinskom samostanu u čijem se sklopu nalazi stalni postav Zlato i srebro Zadra. S. Anselma Stulić provela je učenike pokraj vrijednih relikvijara, ikona, križića i skulptura, naglašavajući da je upravo čovjek, u suradnji sa Stvoriteljem, to neprocjenjivo zlato i srebro.

Potom su se upoznali sa životom sv. Stošije – vjerne zadarske čuvarice. U najvećoj katedrali u Dalmaciji učenici su imali prigodu vidjeti znamenite vrijednosti poput galerije, korskih klupa, rekonstruirane ranokršćanske krstionice, kripte, oltara i ostalih dragocjenosti. Put iz katedrale doveo je učenike do svetog Donata – zaslužnog za njezin trag svetosti na ovim prostorima. Premda u crkvi Sv. Donata mnogi provjeravaju zvučne karakteristike, pjesma učenika i vjeroučitelja nije bila provjera nego dvostruka molitva. Obišli su potom Morske orgulje.

Uslijedio je povratak na izvore kršćanstva i mjesto gdje počinje hrvatska državnost – u grad Nin. Mnogi su se prisjetili Branimirove godine i, po uzoru na pradjedove, povjerili obitelji i Domovinu Isusu Kristu. Posjetili su župnu crkvu Sv. Anselma s riznicom crkvene umjetnosti. Petar Magaš govorio je o crkvi koja je za vrijeme hrvatskih narodnih vladara bila ninska katedrala. Trenutak sabranosti mnogi su doživjeli u kapeli Gospe od Zečeva u kojoj se nalazi Gospin kip s božanskim Djetetom na rukama.

Crkva Svetog Križa, polazište održavanja zanimljive manifestacije Festivala sunca i svjetlosti, bila je posljednje odredište nagradnog putovanja.