Budi dio naše mreže
Izbornik

Najavljen Hod za život u Sisku

Sisak (IKA)

Organizatori Hoda za život, obitelj i Hrvatsku u Sisku održali su u utorak 11. lipnja 2024. konferenciju za medije.

Hod za život, obitelj i Hrvatsku bit će održan u Sisku u subotu 15. lipnja, petu godinu zaredom. Okupljanje će početi u 10:30 kod Sisačkog robnog centra (Srce) pod geslom „Glas rođenih za život nerođenih!“

„Građani grada Siska okupili su se u ovoj inicijativi jer žele zakonsku i svaku drugu zaštitu nerođenog djeteta, njegove majke, oca i cijele obitelji. Dijete tijekom prvih devet mjeseci svojeg života na poseban način treba majčinu ljubav i zaštitu, a majka treba zaštitu i pomoć oca svojeg djeteta i svih nas, cijelog društva“, rekao je Tomislav Bernić, član organizacijskog tima Hoda za život u Sisku.

Boris Prpić, član organizacijskog tima Hoda za život u Sisku, istaknuo je da je pravo na život temeljno ljudsko pravo iz kojeg proizlaze sva druga prava. „Ne postoji pravo na prekid života ljudskog bića u majčinoj utrobi. Svojim srcem želimo zaštiti to novo malo srce s otkucajima, zdravo i bolesno, ali i ono starije, bez snage i mogućnosti da iskaže svoju volju u tom stanju. Činjenica je da pobačaj zaustavlja otkucaje srca. Ne želimo da se u Hrvatskoj ijednom ljudskom biću nasilno zaustavljaju otkucaji srca!“, naglasio je Prpić.

Terezija Tržić, koordinatorica Hoda za život u Sisku, istaknula je da su se građani okupili u ovoj inicijativi jer im je svima zajedničko da se zalažu za zakonsku i svaku drugu zaštitu svakog ljudskog života od začeća do prirodne smrti.

„Mi hodamo za sve one majke koje u trenutku najveće životne krize nemaju podršku obitelji i društva. Istraživanja pokazuju da 75% žena koje su imale pobačaj kažu da su to učinile zbog ekonomskih razloga ili pritiska okoline. Pobačaj nikad nije rješenje. Ni za majku. Ni za dijete. Ni za oca. Mi koji živimo u demokraciji imamo obavezu boriti se za poštivanje prava na život svakog čovjeka. Dužnost nam je biti glas onih koji se ne čuju / koji glasa nemaju. I zato želimo poslati jasan zahtjev za zakonskom zaštitom života!“, poručila je.

„Ovaj snažan pokret – Hod za život, obitelj i Hrvatsku, pokazuje kako iz godine u godinu, osim rastućeg broja ljudi koji dolaze na Hod, raste i broj gradova u kojima se organizira. To je ona Hrvatska prema kojoj mi želimo ići. Želimo da nam Hrvatska bude zemlja u kojoj se poštuje svaki ljudski život od začeća do prirodne smrti“, izjavila je Tržić.

Vlatka Vukelić, članica organizacijskog tima Hoda za život u Sisku, istaknula je da se u Hrvatskoj, nažalost, i dalje ne vrednuje odluka koju donosi većina žena u našem društvu – da rađaju djecu i o njima se brinu.

„Majčinski poziv, odnosno požrtvovno ulaganje ljubavi, zdravlja, vremena i novca u svoju djecu, nije samo izvor osobne radosti i ispunjenja za brojne naše sugrađanke, već i ulaganje u najveću objektivnu društvenu vrijednost – čovjeka. Tužno je da danas upravo žene iz pozicije političke moći stigmatiziraju one žene i majke koje se odlučuju potpuno posvetiti odgoju djece i brizi za obitelji. Suosjećamo i sa svakom majkom koja se suočava s teškom dijagnozom svojeg djeteta, kao i sa svim roditeljima koji nose teško breme bolesti zajedno sa svojom djecom. Upravo ovim Hodom svima njima izražavamo i podršku i ohrabrenje.“, naglasila je Vukelić.

Na konferenciji za medije organizatori su istaknuli da nema nerođenog djeteta koje nekomu nije važno. „Svako dijete željeno je od nekoga! Nikada ne pomažemo majci tako da joj ‚pomognemo‘ da prekine život svojeg djeteta. Usmrćivanje djeteta ni u kojem slučaju nije izraz suosjećanja ili pomoći. I zato zagovaramo nultu toleranciju prema nasilju nad nerođenom djecom. Uvijek pomažemo ženi kada joj pomognemo zaštititi život svojeg sina ili kćeri. Nadamo se da će Hod za život pronijeti sve ove važne poruke kroz cijelu Hrvatsku.“

„Želimo zahvaliti i svim liječnicima, medicinskim sestrama i farmaceutima koji se koriste prizivom savjesti da bi zaštitili oba pacijenta o kojima su dužni brinuti se – i majku i nerođeno dijete“, naglasili su organizatori.

Sisak je jedan od 15 hrvatskih gradova u kojima se okupljaju građani koji se zalažu za temeljno ljudsko pravo, pravo na život za sve ljude.