Budi dio naše mreže
Izbornik

Najavljen program proslave sv. Nikole biskupa

Rijeka (IKA)

Na konferenciji za novinare u četvrtak 26. studenoga u Nadbiskupijskom ordinarijatu u Rijeci najavljen program obilježavanja blagdana sv. Nikole. S obzirom na aktualne epidemiloške mjere program proslave bit će skromniji nego prethodnih godina, ali i podložan promjenama ukoliko iste budu nužne.

Program su  najavili članovi Organizacijskog odbora: koordinator pastoralnih ureda i povjerenstava Riječke nadbiskupije vlč. Mato Berišić, tajnica Odbora Marica Njegovan i kapetan Lučke kapetanije Rijeka Darko Glažar.

Pozdravnu riječ uputio je vlč. Berišić. Čestitajući pomorcima blagdan njihova nebeskog zaštitnika, ohrabrio ih je te preporučio zagovoru sv. Nikole kako bi ih zaštitio i čuvao na njihovu životnom putu. Na poseban način taj svetac donosi zaštitu i sigurnost djeci koju brižno čuva i prati, ali ne smije se izostaviti velikodušnost sv. Nikole prema siromasima, onima koji su potrebiti. Poručio je da se u godini u kojoj je cijeli svijet zahvatila pandemija koronavirusa, ne smijemo obeshrabriti nego u svjetlu vjere koračati i donositi radost uskrsloga Krista svakom ljudskom srcu. Podsjetio je na Godinu Božje riječi u čijem znaku je Crkva u Hrvatskoj, rekavši da su svi naši sveci i blaženici koje častimo uporište nalazili u Svetom pismu. “Zato potičem sve naše pomorce da svoje živote,  poput naših svetaca, stave na raspolaganje Isusu Kristu, a uporište da im bude u samom Svetom pismu iz kojega mogu dobiti nadu i sigurnost. Krist u ovim teškim vremenima ne napušta svoje stado, nego ga brižno i marljivo čuva.”

Vlč. Berišić na kraju je zahvalio organizatorima na ustrajnosti i trudu u organizaciji proslave koju u kontinuitetu čine punih 28 godina, kao i hodočašća brodovima u Kraljevicu koje bi se ove godine trebalo održati 22. godinu u kontinuitetu.

Tajnica Njegovan upozorila je na tešku situaciju u kojoj su se zbog pandemije koronavirusa našli naši pomorci na Jadranu, ali i diljem svijeta. “Mnogi su zarobljeni na svojim brodovima. Mnogi su ostali doma bez redovnog ukrcaja čime je ugrožena njihova egzistencija i egzistencija njihovih obitelji. Mnogi brodovi, osobito oni iz grane kružnih putovanja, otplovili su zadnje putovanje prema rezalištima u ‘staro željezo’ i zato dodatno pozivamo našeg zaštitnika sv. Nikolu za pomoć.”

web-mikuljna2U pokušaju da se održi tradicija, Njegovan je najavila program koji će biti skromniji nego dosadašnjih godina. Podsjetila je da su se prije 29 godina nalazili u sličnoj situaciji i tada su crkve su bile zatvorene. Procesija je također izostala, ali od 1992. godine program proslave održava se u kontinuitetu i ove godine započet će na prvu nedjelju došašća, 29. studenoga, tradicionalnim hodočašćem pomoraca u svetište sv. Nikole biskupa u Kraljevicu. U 10 sati je isplovljavanje brodova  u konvoju, predvođeni brodom Vid, ispred Lučke kapetanije – Rijeka. Zbog epidemiloške situacije brodovi će ploviti samo s posadom te je Njegovan kazala kako na žalost ovoga puta se ne pozivaju građani. “Mi ćemo hodočastiti u njihovo ime zbog pandemije i svih mjera kojih se moramo pridržavati. Prisiljeni smo zamoliti građane da nam se ovoga puta ne pridruže.” Misno slavlje  započet će u 11.30 paljenjem zavjetne svijeće koju su pomorci darovali Svetištu. Euharistiju će predvoditi vlč. Đuliano Trdić, župnik župe sv. Nikole biskupa u Kraljevici i zamjenik povjerenika Apostolata mora Riječke nadbiskupije. Po završetku mise brodovi će isploviti prema Rijeci i u povratku  brodskim sirenama pozdraviti mještana Bakarca, Bakra i Kostrene.

U petak 4. prosinca u 9 sati je molitva za poginule pomorce Jadrolinije u Domovinskom ratu u holu Palače Jadran (Jadrolinije). Molitvu će predvoditi vlč. Mato Berišić. Nakon molitve, u 10 sati isplovit će brod Vid (ispred Lučke kapetanije), te spuštanjem vijenca u more (ispred lukobrana) odat će se počast svim stradalima i nestalima na moru. Vjenac spušta Lučki kapetan uz prisutnost predstavnika civilne vlasti, dok će molitvu predvoditi vlč. Berišić. U 13 sati brod Vid isplovit će prema mjestu stradavanja broda Igrane (ispred Kostrene) te spuštanjem vijenca u more odat će se  počast kostrenskim pomorcima. Vjenac spušta Lučki kapetan uz prisutnost Načelnika općine Kostrena i predstvnika bratovštine „Sv. Mikule“. Molitvu će predvoditi vlč. Ivan Stošić župnik Župe Kostrena.

U subotu 5. prosinca  iznimno zbog Odluku Stožera civilne zaštite RH, procesija pomoraca ulicama grada Rijeke neće se održati, nego će u kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske, u skladu s poštivanjem epidemiloških mjera, u 19 sati biti slavljena misa. Predslavit će je fra Krunoslav Kocijan, gvardijan franjevačkog samostana na Trsatu i čuvar Trsatskog svetišta, najavila je Njegovan.

U nedjelju 6. prosinca, na svetkovinu sv. Nikole biskupa, blagdanske  mise u crkvama u:  Kraljevici, Kostreni, Voloskom i u Rijeci u crkvi Sv. Nikole biskupa na Krnjevu, slavit će se prema župnim rasporedima.

Na kraju konferencije kapetan Glažar podsjetio je na 100. obljetnicu Apostolata mora čija proslava je, zbog epidemiloških razloga, izostala ove godine. Osim toga, a na tragu višestoljetne tradicije hodočašća brodovima u svetište u Kraljevicu, podsjetio je na  29. studenoga 1795. g. kada je papa Pio VI. obdario posebnom povlasticom potpunog oprosta vremenitih kazni (grijeha) to najstarije svetište sv. Nikole na Hrvatskom primorju, onima koji ga pohode na blagdan toga sveca, 6. prosinca.

Ključne riječi:
konferencija za novinare rijeka