Budi dio naše mreže
Izbornik

Najavljena proslava Velike Gospe na Trsatu

Rijeka (IKA)

U trsatskom samostanu 9. kolovoza održana je konferencija za novinare na kojoj su predstavljeni detalji organizacije proslave svetkovine Velike Gospe u Gospinom svetištu na Trsatu. Središnje misno slavlje 15. kolovoza u 18.30 sati predvodit će riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić.

Tradicionalno toga dana više tisuća hodočasnika pohodit će Trsat stoga će kao i obično, u organizaciji sudjelovati Grad Rijeka, nadležne službe postavit će posebnu regulaciju prometa, a Autotrolej pojačati gradske linije 2 i 8 prema Trsatu. Nakon dvije pandemijske godine kada je broj hodočasnika bio osjetno manji, ove se godine očekuje veći broj ljudi i veće gužve. Vraća se i sajam koji će biti postavljen ispred Dvorane mladosti.

Na konferenciji su govoriti gvardijan trsatskog samostana i čuvar svetišta fra Krunoslav Kocijan te predstavnica Grada Rijeke, voditeljica Odjela za odnose s javnošću i informiranje trgovačkog društva Rijeka plus Dragana Šmitran Babić i zamjenik načelnika prometne policije Gino Colazio. S obzirom da se Velika Gospa slavi i u središtu Rijeke kao zaštitnica najstarije župe u gradu, program proslave blagdana i zaštitnice najavio je župnik mons. Sanjin Francetić.

Gvardijan je zahvalio na suradnji Gradu Rijeci čija uprava s gradskim službama pomaže pri organizaciji dolaska hodočasnika na Trsat. „Pozivamo vjernike i posjetitelje da dođu na ovo slavlje, budu pažljivi i odgovorni jedni prema drugima i da slijede upute službi koje budu uključene: prometna policija, vatrogasna služba, hitna pomoć, zaštitarska služba i komunalno redarstvo. To je uvijek veliki pothvat koji uključuje mnogo službi i stoga već sada želim svima zahvaliti na uključenosti i poželjeti svima lijepu proslavu Velike Gospe u trsatskom svetištu“, rekao je gvardijan.

Šmitran Babić najavila je da će zbog održavanja sajma već dan ranije biti zabrana parkiranja na trgu Viktora Bubnja, a na samu svetkovinu Velike Gospe od 6 ujutro do 22 sata uvečer biti zabranjen promet vozilima na Trsatu i preusmjeravan okolnim ulicama.

Nadzor upravljanja prometom obavljat će policijski službenici, potvrdio je zamjenik načelnika prometne policije. Uputio je poziv hodočasnicima da koriste javni gradski prijevoz i ne dolaze automobilima prema Trsatu.

Mons. Francetić najavio je program proslave župne svetkovine u središtu grada. Središnja misa je misa bdjenja 14. kolovoza koju će također predvoditi riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić. „Oduvijek se nastojalo dati svjedočanstvo zajedništva vjernika Rijeke i Trsata. Riječka župa od pamtivijeka nosi ovaj naslov Uznesenja Marijina“, rekao je župnik i pozvao vjernike na sudjelovanje u proslavi.

Velika Gospa kao zaštitnica župe bit će proslavljena i u Crikvenici uz Dan Grada Crikvenice.