Budi dio naše mreže
Izbornik

Najmlađa slavonskobrodska župa proslavila nebeskog zaštitnika

Slavonski Brod (IKA)

Svetkovinu svog nebeskog zaštitnika bl. Alojzija Stepinca proslavila je u subotu, 10. veljače najmlađa slavonskobrodska župa posvećena našem Blaženiku, koja ove godine proslavlja i 15. obljetnicu djelovanja.

Svečano blagdansko misno slavlje predvodio je vlč. dr. Grgo Grbešić, profesor na đakovačkom Katoličkome bogoslovnom fakultetu. Koncelebrirali su domaći župnik Ivica Martić, slavonskobrodski dekan Tomislav Ćorluka, slavonskobrodski župnici Krunoslav Karas, Domagoj Lacković i o. Paul Karim, te fra Slavko Milić, gvardijan franjevačkog samostana i fra Mislav Lukačević, sin te župe.

U propovijedi prof. Grbešić je kroz lik blaženog Stepinca govorio o njegovom duhovnom pozivu, o poslušnosti i vjernosti Bogu te o oproštenju.

Posebno je naglasio da bl. Stepinac može biti uzor u poslušnosti i vjernosti Bogu: „Poslušan biti znači prihvatiti volju Božju i onda kada ne znamo koje će posljedice toga biti. Majka Božja je bila poslušna, sv. Josip je bio poslušan, a vrhunac poslušnosti je u Getsemanskom vrtu. Isus se tu krvlju znojio. Vidio je u duhu što ga čeka u duhovnom i tjelesnom smislu i molio je ‘Oče otkloni ovu čašu od mene, ali ne moja, nego tvoja volja neka bude.’ To je vrhunac poslušnost, poslušnosti do smrti na križu. I mi Isusove sluge upravo se po tome vidimo, jesmo li Bogu poslušni u teškim vremenima. Blaženi Alojzije živio je u teškim vremenima, bio je vjeran i poslušan Bogu braneći prioritet Božjega Kraljevstva“, rekao je dr. Grbešić.

Zapitavši se što nam u životu, koji nije nimalo lagan i često je nepravedan, daje snagu da izdržimo, zaključio je „Ako u to gledamo propast ćemo, klonut ćemo duhom. Ali, ako gledamo u tajnu Kraljevstva Božjega, i u svjetlu Isusova uskrsnuća i vječnoga života sve postaje drugačije. Tako je radio naš Gospodin, tako je radio i Alojzije Stepinac.“

Propovijed je završio parafrazirajući misli Ivana Mažuranića: „Nije velik tko se velik rodi, nit je visok tko na visu stoji, već je velik tko se malen rodi, al kad pane velik grob mu treba“.

Nakon mise pred Stepinčevim zavjetnim relikvijarom, nazvanim „Zagrljaj svetosti Mučenika i Pastira“, u koji su pohranjene moći blaženog Stepinca koje je župa pri osnivanju dobila od zagrebačkog nadbiskupa, molitvu za njegovo proglašenje svetim predvodio je župnik Martić. Potom su svećenici poljupcem relikvijara počastili Blaženika. Vjernici su tijekom dana također imali priliku pomoliti se i počastiti blaženikove relikvije.

Brojni su vjernici sudjelovali kako na tom kao i na jutarnjem misnom slavlju koje je predvodio vlč. Robert Farkaš, župnik slavonskobrodske Župe sv. Leopolda Mandića. Misna slavlja animirao je župni zbor.

Svetkovini je prethodila trodnevna duhovna priprava.