Budi dio naše mreže
Izbornik

Nakon više od 75 godina zazvonila zvona u Zrinu

Zrin (IKA)

Nakon što su zrinska zvona šutjela više od 75 godina, u ponedjeljak 29. srpnja na zvoniku spomen-crkve Našašća svetog Križa zazvonilo je novo zvono.

Zvono posvećeno Blaženoj Djevici Mariji teško je 120 kilograma, a izliveno je u ljevaonici ARM u Bubnjarcima. Zvono je dar prijatelja Zrina koji je želio ostati anoniman.

Dana 9. rujna 1943. nad hrvatskim pučanstvom u Zrinu počinjen je jedan od posebno teških zločina u II. svjetskom ratu. Toga su dana Zrin koji se nalazio u okruženju srpskih sela napale partizanske divizije. Muškarci koji su branili svoje domove bez milosti su poubijani, Zrin je potom razbojnički opljačkan pa zapaljen, a žene i djeca su protjerani i raseljeni. Muškarci Zrina kasnije su prijekim sudovima još dodatno istrijebljeni. Zrin je prije II. svjetskog rata imao oko 800 duša, a tijekom rata i poraća ubijen je ukupno 291 stanovnik Zrina. Preživjele žene i djeca su raseljeni.

Hrvati katolici za dugih komunističkih desetljeća nisu se smjeli vratiti u svoj zavičaj, niti spomenuti da su podrijetlom iz Zrina. Prvi puta su se vratili nakon oslobođenja Pounja u “Oluji”, i na ruševinama župne crkve Sv. Katarine u Divuši 9. rujna 1996. proslavili misu za sve žrtve zrinske pogibije.

Ključne riječi:
Zvona Zrin