Budi dio naše mreže
Izbornik

Napadnuto sjemenište u Burkini Faso

Ouagadougou (IKA)

Zaklada Pomoć Crkvi u potrebi izvijestila je 11. veljače o napadu islamističkih terorista na sjemenište St. Kisito de Bougui u Biskupiji Fada N’Gourma na istoku Burkine Faso, prenosi Vatican News.

U napadu srećom nije bilo ljudskih žrtava, već su nepoznati naoružani muškarci nanijeli veću materijalnu štetu, između ostaloga oskvrnuli raspelo i ukrali vozilo.

Tridesetak džihadista na motorima upalo je u sjemenište u četvrtak 10. veljače i oko sat vremena uništavalo prostore, zapalilo dvije spavaonice i učionicu, te jedno vozilo, dok su drugo otuđili. Dok su razbijali raspelo vikali su na sjemeništarce da „ne žele vidjeti križeve”. Djeci su naredili da odu i zaprijetili „da će se vratiti i pobiti sve koje još nađu u sjemeništu”.

Nakon napada sjemeništarci su upućeni vlastitim domovima na tjedan dana dok se prati razvoj situacije. Lokalno stanovništvo je prestrašeno i želi napustiti mjesto. Zaklada papinskoga prava Pomoć Crkvi u nevolji poziva na molitve za sjemeništarce, profesore i narod Burkine Faso. U sjemeništu trenutačno boravi 146 djece i sedmero učitelja.

Zapadnoafrička država Burkina Faso posljednjih godina doživljava porast džihadističkoga nasilja. Nesposobnost vlade da smanji nesigurnost navodi se kao razlog vojnoga puča kojim je u siječnju smijenjen predsjednik Roch Kabore.

Ključne riječi:
Burkina Faso napad sjemenište