Budi dio naše mreže
Izbornik

Nakon pokolja u Burkini Faso vjerski poglavari pozivaju na dijalog

Ouagadougou (IKA)

Nakon najgorega terorističkoga napada posljednjih godina u Burkini Faso protekloga vikenda, biskup Dorija Laurent Birfuore Dabire i veliki imam El Hadj Mamoudou Cisse iz regije Yagha objavili su zajednički apel za solidarnost, prenosi Vatican News.

U dokumentu biskup Dabire i veliki imam potvrdili su bezuvjetnu međusobnu solidarnost i važnost međureligijskoga dijaloga za mir. „Srca nam krvare. Još jednom ovaj nam je pokolj na najbolniji način pokazao kako je teško stanje u našoj zemlji ali i u susjednim zemljama Sahela“, poručili su biskup i veliki imam.

U terorističkom napadu s petka na subotu 5. i 6. lipnja u selu Solhan na sjeverozapadu zemlje, nedaleko granice s Nigerom, ubijeno 160 ljudi, među njima i mnogo djece. Biskup i veliki imam zatražili su više humanosti i mira na područjima sukoba. To što smo različiti nikada se ne smije odražavati u nasilju. Čak i ako imamo različita mišljenja ostajemo sestre i braća koji se moraju međusobno podržavati, poručili su vjerski poglavari.

Papa Franjo u nagovoru nakon Angelusa na Trgu Sv. Petra u Vatikanu u nedjelju 6. lipnja istaknuo je: „Želim zajamčiti svoju molitvu za žrtve pokolja izvršenog u noći se petka na subotu u jednom gradiću u Burkini Faso. Izražavam svoju bliskost članovima obitelji i čitavom narodu Burkinabé koji mnogo trpi zbog tih napada koji se ponavljaju. Africi je potreban mir, a ne nasilje!“

Od prodora džihadističkih skupina u Burkinu Faso gotovo milijun ljudi protjerano je iz domova, škole su zatvorene, a djeluje još samo nekolicina zdravstvenih ustanova.