Budi dio naše mreže
Izbornik

Nastavljeno 28. hrvatsko vojno hodočašće u Lurd

Lurd (IKA)

Hrvatski vojni hodočasnici u Lurdu su u sklopu svoga 28. hodočašća na blagdan svetog Matije apostola, u subotu 14. svibnja, u crkvi Svete Bernardice slavili misu koju je predvodio vojni ordinarij u RH Jure Bogdan.

Misu je slavio u zajedništvu s vrhbosanskim nadbiskupom i apostolskim upraviteljem Vojnog ordinarijata u BiH Tomom Vukšićem, generalnim vikarom Vojnog ordinarijata u RH don Markom Medom te policijskim i vojni kapelanima.

U homiliji je biskup Bogdan uputio da misna čitanja govore o dva Božja izbora, o dvije vrste Božjih odluka koje izlaze iz Božjeg srca. Prva odluka odnosi se na univerzalni poziv, onaj koji se odnosi na sve ljude: „Govori nam o pozivu svakog čovjeka. Govori nam o onome što je najdublja stvarnost u čovjeku, Božji poziv čovjeku na puninu života“, rekao je biskup Bogdan, naglašavajući kako je taj Božji poziv onaj na „puninu radosti“.

Biskup Bogdan uputio je na poruku Evanđelja da je korijen i izvorište Božjeg poziva upravo čovjek kao objekt Božje ljubavi: „Sam Bog je ljubav i hoće da i mi budemo dionici Božje ljubavi“, nastavio je vojni biskup Jure Bogdan naglasivši kako je Krist put ostvarenja tog poziva, a nasljedovanje Krista je naš vodič i naš put.

Biskup Bogdan rekao je „da svakog od nas Bog poziva na specifični način te da svatko od nas, baš kako je na Matiju pala kocka, treba svoj poziv živjeti u punini, jer je ona Božje htijenje: Bog kad bira, kad baca kocku – baca ju da čovjeka usreći, da ga usreći u ovom životu, ali i za svu vječnost“.

Pozvao je da slijedimo primjere poniznih Blažene Djevice Marije i male Bernardice koje su bile vjerne u poslanju Isusa Krista, u punini vjerne Božjem pozivu i božanskom poslanju i njegovi svjedoci. „Budimo Njegovi prijatelji“, zaključio je biskup Bogdan.

Ovogodišnje 28. hrvatsko vojno hodočašće, hodočašće hrvatskih vojnika, policajaca, hrvatskih ratnih vojnih invalida i hrvatskih branitelja te članova njihovih obitelji nastavlja se u Lurdu brojnim pobožnostima, osobnim molitvama i susretima.