Budi dio naše mreže
Izbornik

Nedjelja Božje riječi u Punitovcima

Punitovci (IKA)

Nedjelja Božje riječi proslavljena je 23. siječnja u Župi sv. Ladislava, kralja u Punitovcima, a misno slavlje predvodio je župnik doc. dr. sc. Đurica Pardon.

Vlč. Pardon na početku je misnoga slavlja objasnio značenje slavlja: „Danas je nedjelja Božje riječi. Iako tijekom svakog euharistijskog slavlja slušamo navještaje iz svetoga Pisma, na današnju nedjelju nam valja napose doživjeti tajnu Božje prisutnosti u njegovoj riječi. Isusov postupak u sinagogi u Nazaretu, kad je ustao i čitao Božju riječ, odzvanja kao poruka i poziv svakome od nas da aktivno sudjelujemo u euharistijskim slavljima i čitanjem i slušanjem. Na euharistijska slavlja ne bismo trebali dolaziti kao slušatelji na predstavu, nego biti pozorni slušatelji i čitatelji Božje riječi. Božja riječ se tiče nas i naših života. Budimo zainteresirani. Euharistijsko slavlje u kojem aktivno sudjelujemo može nas ohrabriti da svoju vjeru osvjedočeno i uvjereno živimo, a Božju riječ razumijemo i prenesemo njezinu poruku drugim ljudima. Tako su to činili i apostoli.“

Vjernici punitovačke župe sa sobom su ponijeli svoje Biblije te su na poziv župnika i osobno čitali ulomke Svetoga pisma i dio evanđelja po Luki. Umjesto uobičajenoga znamenovanja čela, usana i prsa znakom križa prije čitanja nedjeljnog odlomka evanđelja, župnik je pozvao prisutne vjernike da prislone svoje Biblije na čelo, usne i na srce te na kraju čitanja poljube svoju knjigu Svetoga pisma.

„Svi mi, koji u svojim kućama imamo Bibliju, u biti imamo svetohranište Božje prisutnosti po njegovoj riječi. Trebamo se što češće pričešćivati iz tog svetohraništa“, zaključio je vlč. Pardon na kraju svoje homilije.

Nakon propovijedi vjernici su prinijeli svoje Biblije k oltaru gdje je župnik svaku posebno promotrio te vjernicima objasnio kako je Biblija nastala, koje su razlike među knjigama Svetoga pisma te je dao svoje preporuke za odabir knjige Biblije onima koji je još ne posjeduju.

Na završetku mise župnik je, držeći u svojim rukama knjigu Svetoga pisma, blagoslovio sve nazočne i njihove Biblije.