Budi dio naše mreže
Izbornik

Nedjelja Caritasa u Požeškoj biskupiji proglašena Danom molitve za žrtve koronavirusa

Požega (IKA)

Požeški biskup Antun Škvorčević uputio je vjernicima Pismo prigodom Nedjelje Caritasa, 13. prosinca pod naslovom „Ljubavlju služite jedni drugima“ (Gal 5,13) i pozvao ih da toga dana mole za žrtve koronavirusa.

U nastavku donosimo Pismo biskupa Škvorčevića u cijelosti .

„Epidemija koronavirusa promijenila je naš redoviti način života i zahtijeva poštivanje posebnih mjera, napose socijalne razdaljine među ljudima kako bi se spriječila zaraza. Pitanje je, hoće li to umrtviti i našu osjetljivost jednih za druge. Poslušni psalmistinu pozivu „ne budite srca tvrda“ (Ps 95,8), u Nedjelju Caritasa, 13. prosinca 2020. a u pripravi za Božić želimo provjeriti u kakvom je ono stanju. Naime, Božić može biti izvanjski skroman, siromašan, ograničen, ali onaj u srcu treba i u sadašnjim okolnostima biti duhovno bogat, obasjan Božjim svjetlom, ispunjen njegovim mirom. To se postiže zauzetijom molitvom, budnošću našega srca za druge i pruženim rukama prema bolesnima, siromašnima i osamljenima. Stoga je Apostolov poticaj „Ljubavlju služite jedni drugima“ (Gal 5,13) najbolji program i za ovogodišnje došašće.

Navedenu zadaću već smo nastojali vršiti tijekom Mjeseca siromašnih u Požeškoj biskupiji, koji je trajao do Nedjelje Caritasa. Vjerujem da se nitko od vas nije isključio iz tog natjecanja dobrote i plemenitosti te vam zahvaljujem za svako, pa i najskromnije djelo učinjeno Isusovoj „najmanjoj braći“ (usp. Mt 25,40). No, ne zaboravimo da svaki dan ostaje izvanredna prigoda za nastojanje oko dobra po Apostolovoj riječi: „Evo sad je vrijeme milosno, evo sad je vrijeme spasa“ (2 Kor 6,2). Uvijek je potrebno tragati za vlastitim ljudskim dostojanstvom i veličinom u bogatstvu svoga srca otvorena napose siromasima i u njihovoj službi, kako nas je podsjetio i papa Franjo u Poruci za Dan siromaha. Ako su ovog došašća u javnom prostoru oko nas možda smanjena umjetna svjetla brojnih električnih lampica, neka dobra djela upale u nama božansko svjetlo u kojem ćemo prepoznati ljepotu Onoga koji je izabrao biti siromašan za nas u betlehemskoj štalici, kako bismo u Njemu otkrili vlastitu veličinu i ljepotu. Koliko smo dar za drugoga, toliko smo ispunjeni njegovim božanskim darom mira, radosti i smisla. Učinimo za Božić još koji korak na tom putu svjetla!

Pozivam vas, braćo i sestre, da se u Nedjelju Caritasa, okupljeni u crkvama ili u svojim domovima sjetite svih žrtava koronavirusa i onih koji oplakuju preminule, kao i onih koji velikom požrtvovnošću služe bolesnima, izlažući se nemaloj opasnosti za vlastito zdravlje. Uputite Bogu molitvu za njih da im daruje snagu u dragocjenom pomaganju zaraženima koronavirusom, napose teško bolesnima. Molite pomoć Isusa Krista koji je za nas trpio na križu da svojom ljubavlju prati sve koji u našim bolnicama ili domovima leže na postelji boli, te im podari zdravlje. Posvjedočite svoju molitvenu blizinu i pružite dar ljubavi onima koji su u bilo kakvoj drugoj nevolji, osobito siromašnima. Na svetim misama Nedjelje Caritasa darujte za njih svoj  novčani prilog, koji će im naš Biskupijski Caritas  uručiti i tako im uljepšati Božić a vama srce. To možete učiniti svaki dan do Božića putem milostinje u crkvi ili darom koji ćete poslati u župni ured. Hvala vam i ovom prilikom što ne zaboravljate siromaha!

Zazivam Božji blagoslov na sve velikodušne darivatelje za „najmanju Isusovu braću“, te sve u Gospodinu, „Učitelju dobrom“ od srca pozdravljam“, kaže se na kraju Pisma biskupa Škvorčevića.