Budi dio naše mreže
Izbornik

Neka nam ne dozlogrdi zalagati se za mir i pomirenje

Rijeka (IKA)

Riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić predvodio je liturgijsko slavlje s obredom pepeljenja na Čistu srijedu, 2. ožujka, u katedrali Sv. Vida u Rijeci.

Započeli smo korizmu koju papa Franjo prigodno u korizmenoj poruci naziva ‘prikladnim vremenom za osobnu obnovu i obnovu zajednica kojima pripadamo’. Ona se događa kroz tri religiozne prakse: milostinju, molitvu i post, rekao je mons. Uzinić na početku propovijedi.

Da bi te tri religiozne prakse mogle biti djelotvorne, one trebaju biti autentične, a njihovu autentičnost prepoznajemo u razlozima zašto ih činimo, rekao je propovjednik. Vršimo li ih radi svog osobnog rasta i trudimo li se poboljšati kroz odnos s Bogom i služenje bližnjima, onda su te prakse autentične. No, činimo li ih zbog dojma, ili kako Isus kaže ‘licemjerno’, da bi nas se hvalilo i primijetilo, tada nisu autentične, ne mogu biti djelotvorne i štetne su.

U nastavku se zaustavio na temi autentičnosti posta koji papa Franjo u svojoj korizmenoj poruci povezuje s promjenom srca – obraćenjem. Korizma nas na to osobito poziva. Ako bi se postom naše srce vratilo Gospodinu, onda bi ono postalo autentično, poručio je mons. Uzinić.

Čistu srijedu Sveti Otac na razini sveopće Crkve proglasio je Danom posta za mir, a mons. Uzinić tome je dodao i molitvu za sve one u čijim srcima se nataložilo zlo i koji iznoseći iz svog srca to zlo i šireći ga oko sebe, misle kako je rat rješenje. Kako bismo se obratili i krenuli putevima mira i obnove, odnosima na principima sveopćeg bratstva i ljubavi koje moramo imati za sve ljude bez obzira na razlike, moramo biti potaknuti Isusovim primjerom i poučeni naukom Evanđelja i Isusa Krista.

Djelovanje posta koji namjenjujemo za mir je dvostruko, rekao je propovjednik, obrazlažući da nam post pomaže suočiti se sa zlom koje je u nama samima. Želi nas poučiti suzbijati naše zle sklonosti koje vode prema zlu i grijehu. U tom kontekstu, ratu u Ukrajini prethodile su mnoge dezinformacije, klevete, a nastavile su se i kao element ratovanja.

Potreban nam je post od nepotrebnih riječi, osobito onih koje su usmjerene protiv ljudi, istaknuo je nadbiskup upozorivši da su lošim riječima, klevetama i ogovaranjima, skloni i oni koji se  nazivaju vjernicima. Naše vrijeme i prostor, stvarni i virtualni, često su zagađeni lošim i nepotrebnim, suvišnim riječima. Često nismo svjesni razornih posljedica naših riječi, čak i onda kad je riječ o ‘dobronamjernom’ ogovaranju. Sklonost lošim riječima mnogima je postala ovisnost, upozorio je propovjednik. „Udaljuje nas jedne od drugih, zatvara nam srce, unosi podjele, razara zajedništvo, raspiruje zle osjećaje, potiče neprijateljstvo u srca i izvan srca unosi mržnju, ali i pokreće ratove. Nemojmo nikada zaboraviti čiji je posao sijati mržnju i stvarati podjele. To je đavlov posao. On je otac laži, otac loših riječi, otac i gospodar rata. Nemojmo mu biti suradnici i u tome mu pomagati.“

Post nam pomaže u suočavanju sa zlom u sebi, ali i zlom koje izlazi iz nas u obliku loših i nepotrebnih riječi, ali i neurednih strasti i loših djela. On nam omogućuje  objektivniji pogled na Boga, druge i stvarnost. Post potiče na dobro, na pomirenje s Bogom i bližnjima, kao i uredniji život. Želimo li da naš post namijenjen za mir bude doista doprinos miru, bilo bi nužno ne shvatiti ga samo kao odricanje za žrtvu za dobru stvar, nego i kao poticaj da gledajući pročišćenim pogledom prema bližnjima, prepoznajemo ih kao braću i sestre bez obzira na razlike, poručio je mons. Uzinić. Govoreći o ratu u Ukrajini, primijetio je sklonost ljudi da ‘zauzimaju strane’ i čije riječi stvaraju podjele i nerede. Umjesto toga, trebali bismo upotrebljavati riječi koje podjele nadilaze, grade zajedništvo, tješe i pomiruju.

Podsjetio je na korizmenu poruku u kojoj Sveti Otac poziva da nam u korizmi “ne dozlogrdi činiti dobro, ne dozlogrdi moliti, ne dozlogrdi iskorijeniti zlo iz života, ne dozlogrdi tražiti oproštenje u sakramentu pokore i pomirenja, ne dozlogrdi boriti se protiv požude – slabosti koja vodi do egoizma i svakog drugog zla, ne dozlogrdi boriti se protiv različitih ovisnosti među kojima je ona o digitalnim medijima koja osiromašuje međuljudske odnose, ne dozlogrdi činiti dobro u djelatnoj ljubavi prema bližnjemu.”

Tome je dodao – da nam ne dozlogrdi zalagati se za mir i pomirenje u vlastitoj obitelji i zajednici, ali i na svim drugim razinama na kojima možemo i trebamo doprinositi miru. Ne zaboravimo Isusove riječi: „Blago mirotvorcima, oni će se sinovima Božjim zvati!“ (Mt 5,9). U duhu tih misli i poticaja i blaženstva koje pretvaram za mir u Ukrajini i cijelome svijetu, svim ljudima dobre volje želim istinski mir, a nama i svim kršćanima diljem svijeta blagoslovljenu korizmu, vrijeme naše kršćanske i duhovne priprave za pashalne blagdane i svetkovinu Uskrsa u kojemu ćemo čuti utješne Kristove riječi: „Mir vama“, poručio je mons. Uzinić izrazivši poticaje da kršćani budu glasnici Kristova mira svim ljudima.