Budi dio naše mreže
Izbornik

Nikaragva: Zabranjen rad još deset vjerskih udruga

Zagreb (IKA)

Vlast u Nikaragvi zabranila je rad još deset udruga, izvijestio je u četvrtak, 29. veljače 2024. Vatican News.

Vlada predsjednika Ortege ne prestaje s represijom; ponovno je više zaklada, vjerskih udruga i organizacija „na udaru“ zbog navodnih nepravilnosti. Riječ je o „tihoj otimačini“, provedenoj na sustavan način, koja iz djelovanja udrugā u Nikaragvi postupno uklanja kršćanske i katoličke stvarnosti. Prije oko 10 dana nikaragvanska je Vlada proglasila izvan zakona, i konfiscirala njihovu imovinu, više od deset organizacija, među kojima izviđače i Misionarsku bratovštinu Fiat de María. Vlada je u utorak, 27. veljače, zabranila djelovanje još deset ustanova: zaklada, vjerskih udruga, među kojima i jednu katoličku, sveučilištā i nevladinih organizacija.

Odluka Ministarstva unutarnjih poslova stigla je putem uredbe kojom se neprofitnim udrugama ukida pravna osobnost. Optužba je slična onima iz prošlih slučajeva, odnosno prekršaji i nepravilnosti u prikazu financijskih izvještaja. Poništena je također registracija Sveučilišta za upravu, trgovinu i carinu „Maria Guerrero“.

Osim toga, 16. siječnja je 16 nevladinih organizacija proglašeno neregularnima, od kojih je deset bilo katoličkih ili evangeličkih. Prema službenim izvorima, devet je organizacija optuženo da nisu poštovale propise koji ih uređuju. Tako je od 2018. godine ukinuto više od 3 tisuće političkih stranaka, udruga i nevladinih organizacija, izvijestio je Vatican News.