Budi dio naše mreže
Izbornik

Pokrenut niz radionica „Postani #SELFLUENCER“

Zagreb (IKA)

Niz radionica „Postani #SELFLUENCER“ koje uključuju područje socio-emocionalne kompetentnosti i mentalnog zdravlja te njihove povezanosti s društvenim mrežama koji se provodi sa stanarima Kuće za mlade „Da život imaju!“ počeo je 23. ožujka, objavio je Caritas Zagrebačke nadbiskupije.

Niz radionica osmislile su stručna suradnica Kuće za mlade „Da život imaju!“ Marija Pongrac i socijalna radnica Sigurne kuće Rebeka Mihaljević.

Živimo u vremenu kad su društvene mreže gotovo zamijenile interakciju uživo. Mladi su skloni stalno provjeravati zaslon mobitela iščekujući poruku, provesti velik broj sati istražujući tuđe profile, prateći što rade i uspoređujući se s njima, a da ni sami nisu svjesni kakav utjecaj navedeno ima na gotovo sve aspekte psiho-socijalnog funkcioniranja, razvijanje identiteta i slike o sebi.

Korištenje društvenih mreža ima mnoštvo prednosti – od sadržaja za zabavu, osobni rast i razvoj, profesionalno usavršavanje i umrežavanje, kreativno izražavanje, ali u velikoj mjeri utječe na formiranje identiteta mladih te je važno osvještavati mlade o negativnim aspektima i utjecaju na socio-emocionalnu kompetentnost (svijest o sebi, samoupravljanje, društvenu svijest, uspostavljanje odnosa, donošenje odluka), stoga će se u nastavku ciklusa obraditi navedena povezana tematska područja.

Ciklus je započeo 23. ožujka uvodnom radionicom na kojoj su se sudionici pobliže upoznali s pojmom mentalnog zdravlja – definicijom, pozitivnim aspektima i znakovima narušenog mentalnog zdravlja. Diskutiralo se o iskrivljenoj slici današnjeg društva koju nam društvene mreže „serviraju“ te o prednostima i nedostacima njihova korištenja. Cilj aktivnosti bio je osvijestiti kod sudionika kako korištenje društvenih mreža ima niz benefita za pojedinca, ali da je važno znati primijetiti negativne posljedice prekomjernog korištenja.

U drugom dijelu radionice sudionicima su predstavljeni pojmovi FOMO („fear of missing out“ – strah od propuštanja) i JOMO („joy of missing out“ – radost propuštanja). Diskutiralo se o povezanosti i popularizaciji pojmova s porastom korištenja društvenih mreža te njihovom značajnom utjecaju na mentalno zdravlje. Za kraj je sa sudionicima provedena kratka mindfulness vježba da bi se potaknulo usmjeravanje fokusa na sadašnji trenutak, prihvaćanjem i obraćanjem pažnje na senzacije, misli i osjećaje u sadašnjem trenutku bez prosuđivanja.

Korisnici Kuće za mlade su pozitivnom povratnom informacijom i zadovoljstvom provedenom radionicom potvrdili želju za nastavkom ovoga ciklusa. To potkrepljuje i izjava Krešimira, studenta filozofije i teologije: „Radionica o utjecaju društvenih mreža na mentalno zdravlje pokazala se zanimljivom i korisnom. U različitosti mišljenja osvijestili smo pozitivne i negativne strane popularnih mreža i kako ih ispravnije koristiti. U prilikama današnjega vremena komunikacija se najčešće odvija porukama, a emocije se izražavaju raznim smajlićima i to je stvarnost koju mi mladi trebamo mijenjati neposrednom i prirodnom komunikacijom. Na ovoj smo radionici upravo komunicirajući spoznali da smo na taj način više ljudi u tehniziranom svijetu koji svima nameće razne životne stilove, pa i u komunikaciji“, piše na mrežnoj stranici CZN-a.