Budi dio naše mreže
Izbornik

Njemačka: Crkva teško oštećena u požaru

Wissen (IKA)

U podmetnutom požaru, u petak 10. veljače 2023. teško je oštećena katolička crkva Uzvišenja Svetoga Križa u Wissenu u Njemačkoj, objavila je agencija KNA.

Policija je u petak 10. veljače priopćila kako je tijekom noći došlo do izbijanja požara kod oltara u crkvi u Wissenu u njemačkoj saveznoj pokrajini Porajnje-Falačka, na području Kölnske nadbiskupije.

“Prije toga, očito su namjerno nagurane klupe da bi se razvio požar”, navodi se u policijskom priopćenju. Dosadašnji tijek policijske istrage navode na zaključak da je djelo počinjeno oko 4:30 ujutro, a vatrogasci su tijekom prijepodneva uspjeli ugasiti požar.

Policija procjenjuje da je nastala šteta od nekoliko stotina tisuća eura, s obzirom na to da su u požaru oštećeni vrlo vrijedni sakralni predmeti. Osnovan je posebni policijski istražni tim, a policija napominje da u interesu istrage neće objavljivati daljnje pojedinosti.

List “Siegener Zeitung” izvijestio je kako su nastala velika oštećenja i objavio fotografiju izgorjelog glavnog oltara u crkvi. “Brojni drugi predmeti oštećeni su ili uništeni”, piše list. “Freske iznad oltara nisu više prepoznatljivi, a cijela crkva je prekrivena gareži”, navodi “Siegener Zeitung”.

Foto: nadbiskupija Köln // glavni oltar u crkvi Uzvišenja Svetoga Križa u Wissenu u Njemačkoj prije požara