Budi dio naše mreže
Izbornik

Njemački biskupi podupiru sankcije protiv Rusije

Zagreb (IKA)

Njemački biskupi i dalje podupiru sankcije protiv Rusije, a svoje sugrađane pozivaju da solidarno snose njihove posljedice te da ciljano omogućuju pomoć ljudima u nevolji, objavila je KNA.

U dokumentu što ga je u četvrtak 1. prosinca u Bonnu objavio predsjednik povjerenstva za društvena i socijalna pitanja Njemačke biskupske konferencije (DBK), biskup Hildesheima Heiner Wilmer, navodi se da sankcije protiv Rusije u svojoj srži trebaju pridonijeti slabljenju režima predsjednika Vladimira Putina, brzom okončanju rata u Ukrajini i obnovu teritorijalne cjelovitosti Ukrajine.

„Riječ je o univerzalnim temeljnim pravima poput slobode i samoodređenja“, piše u dokumentu.

U kontekstu posljedica energetske krize i visoke inflacije, njemački biskupi pozivaju na jačanje društvenog zajedništva. Ograničenja i gubitci prihvatljivi su i podnošljivi, tvrde.

„Naša je zemlja u stanju podnijeti sankcije i pritom ne dopustiti podjele“, naglasio je biskup Wilmer.

Biskupi istodobno traže od politike mjere socijalne ravnoteže i ciljanu pomoć za one s niskim primanjima.

„Tko zapadne u nevolje zbog rastućih cijena, ne smije biti ostavljen sam“, piše u dokumentu. Državne potpore moraju međutim biti ciljane, a potrebni su i poticaji na štednju i promjene ponašanja. Imajući u vidu buduće naraštaje, ne smije se zaboraviti da država mora ograničiti dug.

Njemački biskupi smatraju da sadašnja situacija otvara prostor za društvene promjene.

„Štednjom energije, uvozom manje fosilnih goriva i odlučnom izgradnjom obnovljivih izvora energije, naše društvo činimo otpornijim na krizu“, rekao je biskup Wilmer.

Biskupi također traže od politike stvaranje okvira za dugoročni cilj klimatske neutralnosti. Energetska učinkovitost, smatraju, mora se snažnije podupirati, a kad je riječ o obnovljivoj energiji potrebna je veća ponuda. Osim toga, moraju se ubrzati i postupci izgradnje infrastrukture.

„Naši pojedinačni interesi moraju biti podređeni dugoročnom zajedničkom cilju“, poručuju i istodobno pozivaju građane na promjenu potrošačkih navika i smanjenje potrošnje energije. To smatraju važnim sastavnicama za očuvanje temelja za život na cijelome svijetu i glede dolazećih naraštaja.

„Solidarnost s Ukrajinom istodobno je i solidarnost s cijelom ljudskom obitelji i s budućim naraštajima“, rekao je biskup Wilmer.

Njemački biskupi smatraju i da sama Crkva, kao veliki potrošač energije, snosi posebnu odgovornost. „Kao velika organizacija, ona može biti primjer time što štedi energiju i ondje gdje to boli, izgrađuje obnovljive energije i proširuje socijalnu ponudu“, rekao je Wilmer, spominjući pritom inicijativu Caritasa za štednju energije, uspostavu prostorija za grijanje i ponudu duhovne i ljudske potpore.

„Istodobno se od nas može očekivati da zimi ne grijemo crkvene prostore ili ih samo dijelom grijemo“, rekao je, napominjući mogućnost spajanja misa, župnih ponuda i drugih događanja.

Biskup Wilmer podsjetio je i na zajedničku odluku Njemačke biskupske konferencije i Evangeličke Crkve u Njemačkoj (EKD) da dodatne porezne prihode nastale kao posljedica energetske krize i inflacije usmjere na pomoć onima koji su posebno pogođeni energetskom krizom.

Ključne riječi:
njemački biskupi rusija sankcije