Budi dio naše mreže
Izbornik

VIDEO Noć muzeja: Videoizložba „Čašćenje bl. A. Stepinca u hrvatskom narodu“

Zagreb (IKA)

Zagrebački Muzej bl. Alojzija Stepinca trenutno nije u mogućnosti primati posjetitelje pa se u petak 29. siječnja u kulturnu manifestaciju Noć muzeja uključio videoizložbom „Čašćenje bl. Alojzija Stepinca u hrvatskom narodu“.

Autor videoizložbe u trajanju od devet minuta je dugogodišnji tajnik Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije prof. Tomica Plukavec uz stručnu suradnju fotografa Stepinčevih vitraja, relikvijara i medalja iz Riznice Zagrebačke katedrale, kipova, crkava i kapela na području Zagrebačke nadbiskupije Zvonimira Atletića, postulatora mons. dr. Jurja Batelje, studentice na Odjelu za komunikologiju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta Anamarije Benčić, urednice na Hrvatskoj radioteleviziji (Radio Sljeme) Vesne Jurić-Rukavine, studentice na Odjelu za komunikologiju HKS-a Ane Kahlić, grafičke dizajnerice iz Glasa Koncila Blaženke Matić, predstojnika Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije vlč. dr. Vlade Mikšića; predsjednika Udruge za promicanje Kršćanskih vrednota, ljubavi, dobrote i mira prema čovjeku Stepinčeva oaza mira Ilije Nikolića, mons. Nedjeljka Pintarića čije fotografije s beatifikacije bl. Alojzija Stepinca i danas žive u mnogim knjigama i monografijama, upravitelja Župe Presvetog Trojstva iz Krašića vlč. Ivana Vučaka, Josipa Žulja iz Udruge Stepinčeva oaza mira te Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije.

Videoizložba počinje tonom sv. pape Ivana Pavla II. u slavlju proglašenja blaženim Alojzija Stepinca 3. listopada 1998. godine, a nakon toga autor fotografijama, tekstom, literaturom o Blaženiku kao i umjetničkim djelima, crkvama i kapelama posvećenima Blaženiku razvija tematiku.

Svetost zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca prepoznata je za njegova života, a odmah po smrti počinje se častiti kao Božji ugodnik. Relikvijari, litanije kao i brojne molitve od kojih nisu sve navedene, dokazuju da je vjernički puk prihvatio čašćenje hrvatskog blaženika koji se usudio svojom riječju i životom usprotiviti svim diktaturama svoga doba.

Bratovštine koje se nadahnjuju životom tog Najsvjetlijeg lika Crkve Božje u Hrvata, kako ga nazva njegov nasljednik na nadbiskupskoj stolici kardinal Josip Bozanić, živi su dokaz da bl. Alojzije nije samo povijesna osoba već dio svakodnevne pobožnosti. Crkve i kapele koje su mu u Zagrebačkoj nadbiskupiji posvećene također su kratko prikazane. Izložba Čašćenje bl. Alojzija Stepinca u hrvatskom narodu na jednostavan način želi prikazati da je pobožnost prema bl. Stepincu živa, da se razvija i da postaje dio vjerničke prakse.